Európa 14. legintelligensebb nemzete a magyar?

Infostart
2006. március 30. 07:36
Egy brit kutatás szerint 98-as átlag IQ-val a magyar a 14. legintelligensebb nemzet Európában. Az intelligenciahányados alapján Németország áll az első helyen 107-es átlaggal, a 23. pedig Szerbia és Montenegró 89-cel. Az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus fenntartásokkal kezeli a vizsgálat eredményét, ugyanis nem tudni, hogy milyen jellegű IQ-tesztet használtak a felmérésben.

"Nekem ez gyanús. Részint más vizsgálatok ezt nem támasztják alá, részint pedig nem derül ki, hogy mégis milyen teszttel vizsgálták" - hangsúlyozta Németh Erzsébet.

A szakember szerint nem minden tesztfajtát lehet nemzetközi összehasonlításban vizsgálni, mert van olyan, amelyik a verbális képességeket, vagy a műveltséget is vizsgálja.

Azok a tesztek pedig, amelyeknél összehasonlítást lehet tenni, általában olyan képességeket mérnek, mint a logikai gondolkodás, vagy a gyors reagálóképesség, és nem azt a fajta intelligenciát, amely azt mutatja, miként boldogul az ember.

Németh Erzsébet szerint egy intelligenciateszt eredményének a nyilvánosságra hozatala etikai kérdéseket is felvet.

"Semmiképpen nem hoznám nyilvánosságra egy IQ-teszt eredményét. Egy nemzetre nézve nem lehet semmi dehonesztálóbb és stigmatizálóbb, mint ha rásütik azt, hogy csekély értelmű, buta, értelmi fogyatékos" - hangsúlyozta a szociálpszichológus.

Németh Erzsébet hozzátette: egyéneknél, főleg kisgyerekeknél nagyon fontos, hogy óvatos legyen a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást