Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tapasszal előzik meg a lábamputációt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A diabéteszes betegek számára létfontosságú új módszert ismertet hétfő délután a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete a lábamputációk megelőzésére.

Keresztes Katalin, a Semmelweis Egyetem I-es Belklinikájának szakorvosa az InfoRádiónak elmondta: csak Budapesten legalább százezer cukorbeteg él, a diabeteszes láb egyre gyakoribb szövődmény a körükben, emiatt pedig sokuk lábát kell amputálni.

A diabeteszes láb kialakulásában az érszűkület mellett nagyon fontos szerepe van az idegek károsodásának, ennek ellenére erre sokszor nagyon kevéssé figyelnek a betegek és az orvosok - hangsúlyozta a szakorvos.

Keresztes Katalin hozzátette: eddig csak nagyon eszközigényes módon, orvosi centrumokban lehetett az idegkárosodás esetleges meglétét vizsgálni; most azonban kifejlesztettek egy tapaszt, amelyet a talpra kell erősíteni, és a verejtékképződés mértékét mutatja színváltozással.

Megelőzhető a későbbi stádium

A Semmelweis Egyetem munkatársa rámutatott: a színváltozás információt ad arról, milyen a verejtékmirigyek beidegződése, így a tíz perces vizsgálat alapján azonnal megítélhető, hogy van-e idegkárosodás a lábban.

A szakemberek azt várják az új vizsgálati módszertől, hogy általa a betegek korán felismerhetik, és az orvosnak jelezhetik az idegkárosodást, ezután beállíthatják az anyagcserét, valamint speciálisan kezelhetik az idegkárosodást.

Keresztes Katalin hangsúlyozta: ezáltal meg lehet előzni a diabeteszes láb későbbi stádiumait, a fekélyeket és elhalásokat, és nagy számban elkerülhetők lesznek az amputációk.