Az emberi gének "sajtóhibáit" vizsgálják

Infostart
2006. március 27. 08:39
Az emberi génállomány feltérképezését és az egyes géncsoportok egyidejű működésének felmérését teszi lehetővé az a két géntechnológiai laboratórium, amely most kezdte meg működését a Semmelweis Egyetemen - mondta az InfoRádióban Falus András immunológus professzor, a Semmelweis Egyetem kutatója.

Az egyik laboratórium a DNS-ben lévő variációkat vizsgálja, ez olyan, mintha egy könyvben az összes sajtóhibát egyszerre tudnánk értékelni - érzékeltette a berendezés fontosságát az akadémikus.

Falus András a hasonlatot folytatva hozzátette: az emberi genom 3,2 milliárd "betűből" áll, és legalább 20 millió "betűhiba", azaz pontmutáció van benne.

A genetikai tulajdonságok együttes vizsgálata megjósolhatja például egy gyógyszerre való egyéni reakciót - hangsúlyozta az egyetemi kutató.

A rendszer naponta 2-3 millió ilyen vizsgálatot képes végezni.

Az immunológus professzor közölte: a másik laboratórium a gének "megszólalását" vizsgálja, azt, hogy a 25-30 ezer gén milyen mintázatban működik egyszerre, egy beteg vagy éppen egy egészséges sejtben.

Falus András elmondta azt is, hogy a Semmelweis Egyetem több más intézménnyel együtt a VII-VIII. kerületben létrehoz egy olyan kutatóközpontot, ahol szabadalmak születhetnek, kutatók új eljárásokat dolgozhatnak ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Falus András a génfeltérképezõ laborról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást