A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai tanszékének vezetője az InfoRádióban azt mondta: a nyálmirigykutatások új eredményei figyelemre méltóak, de a fogak állapota - a mai tudás szerint - főként a környezeti hatásoktól, a táplálkozástól függ.
A szakember hozzátette: 200 éve még senkinek sem szuvasodott a foga. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy az emberek akkor még nem ettek cukrot.
Varga Gábor hozzátette: nyálvizsgálattal nemcsak a fogak állapotára, hanem más szájüregi betegségre is lehet következtetni. A daganatok már azelőtt kimutathatók ezzel a módszerrel, hogy a duzzanat megjelenne.
Magyarországon évente 3.000 embernél jelentkezik ilyen betegség, közülük 2.000 meghal, mert későn veszik észre a kórt.
A vizsgálatot azonban csak a napjainkban fejlesztett diagnosztikai módszerek teszik lehetővé.