Miért nem terjed emberről emberre a madárinfluenza?

Infostart
2006. március 23. 15:12
Amerikai tudósok úgy vélik: rájöttek, hogy egyelőre miért nem alakult ki emberről emberre terjedő változata a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es típusának. Vizsgálataik szerint a madárinfluenza a tüdő mélyebb rétegeiben fertőz, így nem terjed könnyen tüsszögéssel, vagy köhögéssel.

Az emberi influenzavírusok egy olyan molekulát támadnak meg, amely a légutak felső részén található. Így a köhögéssel, vagy a tüsszögéssel innen könnyen átkerülhetnek egy másik emberre.

A madárinfluenza vírus azonban a molekula egy más verzióját célozza meg, amely azonban a tüdő mélyebb rétegeiben található. Bár a madárinfluenza vírus ott is megfelelő módon tud szaporodni, túl mélyen van ahhoz, hogy köhögéssel, vagy tüsszögéssel terjeszthető legyen.

Eddig mintegy százan haltak bele

Ha a vírus képessé válna a légutakban feljebb található molekulák megfertőzésére is, az döntő lépés lenne abba az irányba, hogy emberről emberre is terjedjen és világméretű járványt okozzon - figyelmeztetnek a Wisconsini Egyetem kutatói.

A madárinfluenza H5N1-es törzse eddig nagyjából 180 embert fertőzött meg világszerte, és több mint 100 embert meg is ölt. Ennek ellenére egyelőre nem alakult ki emberről emberre terjedő változata.