A fényszennyezés növelheti a rák kockázatát

Infostart
2006. március 21. 06:00
A túlzott éjszakai világítás nemcsak pazarlás, de felborítja az emberek hormonháztartását, és elősegíti a betegségek kialakulását - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, annak kapcsán, hogy most indul útjára a nemzetközi fényszennyezés-mérés.

Kolláth Zoltán elmondta: a műholdak megfigyelései alapján jól látszik, hogy Budapest mennyire fényszennyezett, és ez milyen jelentős mértékben növekedett az elmúlt évtizedben.

A Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint együtt kell élnünk a fényszennyezéssel, az a kérdés, hogy mennyire lehet ezt csökkenteni, a közvilágítást optimalizálni.

Egy olyan bevásárlóközpont parkolóját például felesleges kivilágítani, ahol éjszaka egyetlen autó sincs - hangsúlyozta Kolláth Zoltán.

A szakember kitért arra is, hogy a fényszennyezés zavarja a költöző madarakat, amelyek éjszaka a csillagok alapján tájékozódnak, Floridában pedig szabályozni kellett a parti világítást a teknősök kikelése idején, hogy a tenger helyett ne a part felé induljanak.

A túlzott fény felborítja az ember hormonháztartását, megzavarja a melatonin termelődését, és gyanítható, hogy a daganatok kialakulásához is hozzájárul - tette hozzá a csillagász.

Kolláth Zoltán szerint a fényszennyezés korlátozásához mindenképpen országos szabályozásra lenne szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást