Kiéheztetéssel a rák ellen

Infostart
2006. március 17. 10:52
Meggyorsíthatja a rák és a csontritkulás elleni gyógyszerek kifejlesztését az az együttműködés, amelyet a világ legnagyobb biotechnológiai vállalata kezdeményezett a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetével.

Henry Rath, az Amgen biotechnológiai vállalat fejlesztési igazgatója az együttműködés elindítása alkalmából rendezett fórumon az InfoRádiónak azt mondta: vállalatuk új módszereket kísérletezett ki a daganatos betegségek és a csontritkulás kezelésére.

Ezek a gyógyszerek a klinikai kísérletezés fázisában vannak, és a szakember szerint az évtized végére válnak elérhetővé.

A biotechnológiai módszerekkel kifejlesztett rák elleni gyógyszer képes arra, hogy blokkolja a rákos sejtek tápanyag-utánpótlását biztosító erek kifejlődését, így a tumort ki lehet éheztetni - tette hozzá az amerikai vállalat fejlesztési igazgatója.

A kutatók reményei szerint az új hatóanyag a béldaganatok kezelésében lehet különösen hatékony.

Henry Rath kitért arra is: a csontritkulás elleni készítményük a betegség korai szakaszában fordíthatja meg a csontvesztés folyamatát.

Magyar kutatás, amerikai próba

Az Amgen fejlesztési igazgatója a magyar kutatóintézettel való új kapcsolatukról elmondta: nagyon sok kutató remek kutatásokat végez Magyarországon, a cég abban tud segíteni, hogy egy molekula kikísérletezése után a kipróbálási, bizonyítási lehetőséget teremti meg a magyar kutatók számára.

A magyar kutatók felfedezéseiből így sokkal hamarabb lehet gyógyító hatóanyag - hangsúlyozta Henry Rath.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást