Kibernetikus rovarhadsereget tervez a Pentagon

Infostart
2006. március 17. 01:20
Távirányítható kibernetikus rovarhadsereget szeretnének létrehozni az amerikai Pentagon védelmi tudósai robbanóanyagok "kiszagolásához" és különböző érzékelők eredményeinek továbbításához. A BBC által megkérdezett tudósok szerint az ötletnek nem túl sok realitása van.

Az amerikai hadsereg technológiai fölényének megtartásáért felelős kutatóügynökség, a Defence Advance Research Projects Agency, ismertebb nevén Darpa tervének alap ötlete szerint a rovarokkba még báb állapotukban mikro-rendszereket helyeznének el, amelyeket így integrálni tudnak. Ezek segítségével lehetne később irányítani őket.

A Darpa már ajánlatot is kért a rovar-projektre az érdeklődőktől. A BBC által megkérdezett tudósok, bár volt, aki látott fantáziát az ötletben, általában kétkedve fogadták az amerikai tervet.

A Darpa egyszer már kísérletezett méhekkel és darazsakkal, amelyek képesek lettek volna kiszagolni különböző robbanóanyagokat, ám terveiket akkor keresztbe húzta a természet: a rovarok egyszerűen elrepültek élelmet keresni és párzani.