A szakember emlékeztetett: manapság a helytelen táplálkozás, a rengeteg szénhidrát bevitele miatt sok ember hasnyálmirigye kimerül, tönkremennek az inzulint termelő sejtek, és kialakul a cukorbetegség.
Gillich István hangsúlyozta: a természetgyógyászat eszközeivel ellensúlyozni, csökkenteni lehet a cukorbetegség következményeit és szövődményeit.
A természetgyógyász-oktató hozzátette: olyan növényeket kell fogyasztani, amelyek beállítják a vércukorszintet - többi között az áfonya, a csalán, a szederlevél, a gyermekláncfű, a katángkóró, a kerti csicsóka és a gombák alkalmasak erre a célra.
A gombák nagyon jól szabályozzák a vércukorszintet, mert olyan szénhidrátot tartalmaz, amelyhez nem kell inzultint termelnie a hasnyálmirigynek - indokolt a szakember.
Nagyon hasznosak a kapor, a zeller és a hagymafélék, például a medvehagyma, ez utóbbiból a cukrosok egyenek meg minden nap egy marékkal - javasolta Gillich István.