Él a 11 millió éve kihalt rágcsáló

Infostart
2006. március 10. 16:20
Egy távoli délkelet-ázsiai régióban tavaly felfedezett bizarr rágcsálóról kiderült: olyan emlőscsalád tagja, amelyről azt hitték, hogy már 11 millió éve kihalt.

A rágcsálónak, amelynek elpusztult példányaival találkoztak először tavaly a tudósok egy laoszi piacon, eredetileg saját rendszertani családot kapott, mert annyira különbözött minden más rágcsálótól.

A Carnegie Természettudományi Múzeum kutatói azonban jól megnézték a Laonastes aenigmamus névre keresztelt bizarr rágcsáló fogait, és rájöttek: a Diatomyidae-családhoz tartozó, 11 millió éve kihalt ázsiai emlősök közeli rokonával van dolguk.

Nem túl gyakori, de előfordul, hogy tudósok egy már kihaltnak hitt csoport élő tagját találják meg a világ valamely elzárt területén. Angolul még külön kifejezés is van a jelenségre: a "Lazarus effect" vagy a "Lazarus species", ami magyarul annyit tesz "Lázár hatás" és "Lázár faj", utalva Lázár bibliai feltámadására.

A leghíresebb példa a jelenségre a bojtosúszójú hal, amelyről a tudósok korábban azt hitték, hogy 80 millió évvel ezelőtt kihalt. Halászok 1938-ban fogtak ki egy élő példányt Dél-Afrika keleti partjainál.

A bizarr rágcsálót azonosító Mary Dawson és Chris Beard szerint a mostani eset legalább ilyen jelentőségű, hiszen emlősök esetében eddig csak néhány ezer, maximum egymillió év után előkerült állatra volt példa.