A sok tévénézés mégsem okoz viselkedési problémákat?

Infostart
2006. március 6. 17:54
Korábbi feltételezésekkel szemben úgy tűnik, mégsem vezet viselkedési problémákhoz, ha egy gyerek túl sokat néz tévét - jelentették be amerikai kutatók.

Ha van is összefüggés a két dolog között, az maximum az lehet, hogy a hiperaktív gyerekeket kifáradt szüleik többet engedik tévézni, mivel addig is nyugtuk van - állítják a Texas Tech Egyetem kutatói.

Az amerikai tudósok egy 5 ezer gyerekre kiterjedő kétéves felmérés eredményeit elemezték ki. A kutatók arra keresték a választ: befolyásolják-e az óvodás korban jellemző tévézési szokások a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) kialakulását az általános iskola első osztályában.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lapjában megjelent tanulmány szerint a kutatás nem talált összefüggést a kettő között.

A mostani vizsgálat eredményei ellentmondnak egy 2004-es kutatás eredményeinek, amely akkor azt állapította meg, hogy minden tévé előtt eltöltött óra 1-3 éves kor között 10 százalékkal növelte a figyelemhiányos betegségek későbbi kialakulását.

Az új tanulmány azonban rámutat arra a tényre, hogy bár korábban máshogy hívták, a figyelemhiányos hiperaktivitás már azelőtt is előfordult, hogy létezett volna televízió.