Már biztos: az ember teszi tönkre a Földet

Infostart
2006. március 2. 19:21
A klímaváltozást vizsgáló nemzetközi tudományos testület korábban csak azt állította, hogy a globális felmelegedést "valószínűleg" az ember okozza. A BBC értesülései szerint azonban a jövő hónapban esedékes új jelentés már úgy fogalmaz, hogy az üvegházhatást okozó gázok jelentik ez egyetlen magyarázatot a világszerte tapasztalható éghajlati változásokra.

A BBC forrása szerint a jelentés egyértelműen kimondja, hogy a jégmezőknél, a gleccsereknél, az aszályoknál, az árvizeknél, az óceán vizének elsavasodásánál, és a vadállatok vándorlásában tapasztalt szokatlan trendek megjelenését a széndioxid, és a hasonló káros gázok koncentrációjának növekedése okozza.

"Az egész világon rendellenes eredményeket mutatnak az elmúlt évtized mérései. Ha egy-egy eredmény nem volna rendben, amiatt nem aggódnánk, hiszen a Föld természetes módon változik. De az a tény, hogy szinte minden értékkel gond van, nagyon nyugtalanító" - fogalmazott a BBC forrása.

A jelentésben állítólag az áll majd, hogy az üvegházhatást okozó gázok megduplázódása a légkörben 2-4,5 Celsius fokos felmelegedést hoz majd. A jövőben várható változások sebessége és mértéke azonban bizonytalan.