A holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezet-egészségügyi Intézet tudóscsoportja egy 1985-ben elindított kísérletben 470 idős férfi étkezési szokásait és egészségi állapotát kísérte figyelemmel 15 éven keresztül.
Ez alatt az időszak alatt azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen fogyasztottak kakaót, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint azoknak, akik nem. A legmegrögzöttebb kakaófogyasztók ráadásul fele akkora eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint társaik.
A Brit Szív Alapítvány orvosi szóvivője azonban arra figyelmeztet: a kakaófogyasztás, például ha csokoládé formájában történik, rengeteg kalória- és zsírbevitellel is jár.
"Azt persze nem mondjuk, hogy soha ne egyenek az emberek csokoládét, de ennél jobb módszer is van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére" - hangsúlyozta Cathy Ross, aki úgy vélte: a holland kutatás eredménye is azt erősíti meg, hogy még több vizsgálatra van szükség a témában.