A kismalac és a cukorbetegség

Infostart
2006. február 27. 12:13
Az újszülött malacok inzulin-termelő sejtjeinek átültetése új módszert jelenthet a cukorbetegség kezelésében, már ha az embereken végzett klinikai próbák hasonló eredménnyel zárulnak, mint a sikeres majom-kísérletek - állítják kanadai és amerikai tudósok.

Két új tengeren túli tanulmány szerint is alkalmasak lehetnek az újszülött malacok hasnyálmirigyéből átültetett inzulin-termelő sejtek az egyes típusú cukorbetegség visszafordítására.

A megfelelő sejtek átültetését az orvostudomány már régóta ígéretes megoldásnak tartotta. Az első, emberi sejtek átültetésével végzett kísérletek egészen 1977-ig nyúlnak vissza.

Bár az eljárás bíztató eredményekkel járt, a lehetőségeket behatárolta, hogy kevés a felhasználható emberi hasnyálmirigy. Nagy-Britanniában például évente csupán 800 donorból kivett sejtek állnak rendelkezésre.

A kutatók azért kezdték el vizsgálni a sertések sejtjeit, mert az állatok az emberi inzulinhoz nagyon hasonló anyagot termelnek. Az esetleges átültetések azonban nemcsak etikai, hanem biztonsági kérdést is felvetnek, hiszen a sertések génjeibe olyan vírusok is kódolva vannak, amelyekről egyelőre nem tudni, milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre.