Nem véd a zsírszegény diéta?

Infostart
2006. február 24. 11:30
Nem a zsírszegény diéta az egészséges, hanem ha a napi zsírbevitel növényi eredetű, vagy halakból származik. Az Amerikai Népegészségügyi Intézet vizsgálata szerint a zsírszegény étrend önmagában nem véd meg a szív- és érrendszeri betegségektől, vagy a daganatoktól.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: itt az ideje, hogy a zsírszegény étrend összeállítása mellett arra is figyeljünk, hogy ne pótoljuk szénhidrátokkal a csökkent zsírfogyasztást.

Antal Emese hangsúlyozta: már évek óta gyanítják, hogy a bevitt zsír mennyiségénél sokkal fontosabb annak minősége. A legfontosabb, hogy inkább növényi zsiradékot fogyasszunk az állati eredetű helyett.

A halak, vagy az olajos magvak viszont telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek megvédenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Antal Emese szerint ettől függetlenül nincs leáldozóban a zsírszegény diéta. Egyes kutatások szerint a napi elfogyasztott energiamennyiségnek legfeljebb a 30 százaléka származhat zsírból.

Szerinte azonban a zsírbevitel csökkentése mellett ugyanilyen fontos az is, hogy a kieső energiát ne szénhidráttal pótoljuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást