Megszűnhet a bábeli zűrzavar

InfoRádió / MTI
2006. február 22. 13:20
A kihalás veszélye fenyegeti ebben az évszázadban a világon beszélt hatezer nyelvnek több mint a felét - figyelmeztetett az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete (UNESCO) kedden, az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából.

Macuura Koicsiro, az UNESCO főigazgatója az évforduló alkalmából a szervezet párizsi székházában rendezett konferencián azt hangoztatta, hogy a nyelv szorosan kötődik a személyiséghez. Egy nyelv kihalásával pedig egy világlátás el tűnik - tette hozzá.

A világon átlagosan kéthetente kihal egy nyelv

Muszan bin Dzsafar bin Hasszán, az UNESCO közgyűlésének elnöke a - nyelvi sokszínűségről és az amerikai, afrikai vagy ázsiai "kis nyelvek" megőrzésének nehézségeiről rendezett - konferencián hozzátette: nem szükségszerű, hogy az ilyen nyelvek eltűnjenek más nyelvek térnyerése miatt, élő és a nagy nyelvek mellett létező más kifejezési eszközöket kell létrehozni belőlük.

A főtitkár mindazonáltal elismerte, hogy nehéz szembenézni a globalizáció áradatával, amely az angol nyelvet - az angolszász tömegkultúra, a filmek és a zene révén - egyeduralkodó helyzetbe hozza.