Amerikai kutatók egy kísérlet során csökkentették az alma kalóriatartalmát. Ezt úgy érték el, hogy génmódosítással meggátolták az alma egyik alkotóelemének gyümölcscukorrá alakulását.
Az Ökotárs Alapítvány igazgatóhelyettese a kutatás kapcsán az InfoRádióban azt mondta: az alma valószínűleg modellgyümölcs volt.
Mivel nem túl kalóriadús élelmiszer, a kutatók feltehetően folytatják a kísérletet más élelmiszerekkel - mondta Móra Veronika.
Hozzátette: mindez azért veszélyes, mert a növényben lévő új gén nem a környezetétől elszigetelten hat, hanem kölcsönhatásba lép a többi génnel. Így a génmódosítás az alma más tulajdonságát is befolyásolja.
Az igazgatóhelyettes szerint ezért az élelmiszer árusítását alapos táplálkozástani kísérletnek kell megelőznie.
Móra Veronika hangsúlyozta: meggyőződése, hogy bár lassabban, de hasonló eredményeket lehetne elérni mezőgazdasági módszerekkel is, génmódosítás nélkül.
KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag