Gyógyszer az alkohol okozta magzatkárosodás ellen?

Infostart
2006. február 21. 13:42
Amerikai kutatók egy olyan gyógyszerre bukkantak, amely csökkentheti az alkoholista anyák magzatainál a káros hatásokat. A mértéktelen alkoholfogyasztás a születendő gyermeknél fizikai és idegrendszeri elváltozásokat okozhat.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás a nem genetikai szellemi visszamaradottság leggyakoribb okozója a nyugati világban.

Az anya alkoholfogyasztása a magzat arcának elváltozásával, elégtelen növekedésével, a központi idegrendszer rendellenességével, tanulási és memóriazavarokkal, valamint hiperaktivitással is járhat.

Az összefoglaló néven magzati alkohol szindrómát az okozza, hogy az alkohol megakadályozza a születendő gyermek idegsejtjeinek normális kialakulását.

A Cornell Egyetem egyik tudóscsoportja egereken végzett kísérlete során azt találta, hogy a nikotinamid gyakorlatilag megakadályozza az alkohol pusztítását.

Ahhoz azonban, hogy kiderüljön: emberek esetében is működik a szer, még rengeteg kísérletet kell elvégezni - tették hozzá a kutatók.

Ha kiderül, hogy a szer embereknél is hasonlóan hatásos, az sem jelentené azt, hogy a terhes nők ezután szabadon ihatnának. A legjobb megoldás továbbra is az absztinencia marad - jegyzik meg az amerikai egyetem kutatói.