Zsírsavak a depresszió ellen

Infostart
2006. február 16. 06:51
A depresszió, az Alzheimer-kór és más mentális betegségek gyakoriságát növeli, hogy a nagyipari módszerekkel előállított élelmiszerekből hiányoznak alapvető vitaminok és zsírsavak - állapította meg a brit Mentális Egészség Alapítvány.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főorvosa az eredményről az InfoRádióban azt mondta: a táplálkozás aránybeli eltolódásának szerepe van az idegrendszer fejlődésében. Amióta tömegesen állítják elő az élelmiszereket, abból hiányoznak alapvető tápanyagok, például telítetlen zsírsavak, vagy vitaminok.
 
Túry Ferenc elmondta, hogy az agy fejlődésének bizonyos szakaszában létfontosságúak ezek a tápanyagok. Hiányuk lelki és mentális zavarokat okozhat, és más betegségek kockázata is megnövekedhet.

Kevés zsírsav, több depresszió

Hajlamosabb a depresszióra az az ember, akinek a tápláléka gyermekkorában nem tartalmazott elegendő telítetlen zsírsavat. A tápanyag hiánya memóriazavart is előidézhet.

Ezt igazolják azok a kutatások is, amelyek szerint azoknál a népeknél, amelyek sok halat esznek, kevesebb a depressziós ember.
A professzor egyetértett azokkal az orvosokkal, akik szerint ha nem változik az élelmiszer-előállítás módja, nem csökken a depressziósok száma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást