Google cenzúra Kínában

Infostart
2006. január 25. 07:24
A Google engedett Peking követelésének és a jövőben cenzúrázni fogja kínai keresőprogramját, illetve korlátozza a hozzáférést egyéb szolgáltatásaihoz is.

A keresőprogram nem ad majd ki találatokat olyan letiltott témákra, mint Tajvan függetlensége vagy a Tienanmen téri mészárlás.

A Google már évek óta működteti kínai keresőfelületét, de a kormány számos alkalommal lassította vagy letiltotta a kínai internetezők hozzáférését, ezért a Google döntése.

„A keresési eredmények eltávolítása nincs összhangban a Google küldetésével, de ha nem biztosítanánk semmiféle információt, vagy nagymértékben rontanánk a felhasználás lehetőségét, az még kevésbe lenne összhangban a küldetésünkkel,” áll a Google közleményében.

A szűrt keresésen túl a Google e-mail szolgáltatása, blogprogramja és chatszobái sem lesznek elérhetőek Kínában, a cég ugyanis attól tart , hogy a kormány kikérheti az egyes felhasználók adatait.

Kínában jelenleg körülbelül százmillióan használnak internetes keresőprogramot, és ez a szám becslések szerint két éven belül meg fog duplázódni.