eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szerdára halasztották a Plútó-szonda fellövését

A rossz időjárás miatt mára halasztották a Plútóhoz induló amerikai űrszonda startját. Az űrkutatás történetében ez lesz az első alkalom, hogy a Naprendszer legtávolabbi bolygójához próbálnak eljuttatni egy űreszközt.

A hét tudományos műszerrel felszerelt New Horizons indítását eredetileg január 11-re tervezték, de kisebb műszaki hiba miatt egyszer már elhalasztották a startot.

Az űrszonda a tervek szerint legkorábban 2015 júliusában érkezik meg a Plútóhoz, és műszereivel 5 hónapon át tanulmányozza majd a bolygót és annak holdját.

A űrszondával kapcsolatban Horváth András űrkutató, a Planetárium igazgatója az InfoRádióban elmondta: ez lesz az első alkalom, hogy egy űrszonda a Naprendszer külső, úgynevezett Kuiper-övezetét vizsgálja.

A tervek szerint a Plútó és holdja tanulmányozása után keresnek még olyan égitestet a Kuiper-övezetben, amelyet a szonda vizsgálhat – tette hozzá Horváth András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×