eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Üstököspor érkezett a Földre

A tervezett időpontban sikeresen földet ért a Csillagpor amerikai űrszonda által reggel útnak indított kapszula az egyesült államokbeli Utah állam egyik katonai támaszpontján. A szerkezet a Wild-2 üstökösről gyűjtött, rendkívül értékes űranyagmintát hozott a kutatóknak.

Az összesen 46 kilogramm súlyú Csillagpor amerikai űrszonda küldetése lehet az első, amelynek során egy űrjármű a Holdon túl fogott be csillagport és üstökösből származó anyagmintákat.

Az elfogadott elmélet szerint az üstökösök a 4 és fél milliárd éves Naprendszer ősi anyagát tartalmazzák, így tudományos szempontból értékesek az űrkutatók számára. A tudósok abban reménykednek, hogy az anyagminták elvezetik őket a Naprendszer keletkezésének nyitjára.

A kapszula egy kávéskanálnyi mennyiségű űranyagot tartalmaz, de a minták tanulmányozása így is tíz évnyi munkát ad a kutatóknak.

Tevékenységüket segítendő a kaliforniai Berkeley egyetem több mint 30 ezer önkéntest toborzott, akik interneten keresztül egy nagy teljesítményű virtuális mikroszkóppal vizsgálódhatnak.

A szonda 7 év alatt több mint 4 és fél milliárd kilométert tett meg az űrben, és küldetése teljesítése után - a tervek szerint - örökre Nap körüli pályára áll.

Horváth András, a Budapesti Planetárium igazgatója az InfoRádióban elmondta: a részecskék beleragadtak az úgynevezett aerogéllel bevont mintagyűjtőbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×