eur:
393.96
usd:
369.34
bux:
65776.04
2024. április 23. kedd Béla

Kyotói célok - lemaradásban Európa

Egy brit kutatóintézet szerint az Európai Unió régi tagállamai közül csak Svédország és Nagy-Britannia halad megfelelően az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében. Az európai tizenötök közül tíz ország sürgős lépések nélkül nem tudja majd teljesíteni a kyotói egyezményben vállaltakat - írja a BBC brit közszolgálati médium.

A közérdekű kérdések elemzésével foglalkozó kutatóintézet, az Institute for Public Policy Research vezetője szerint a világ gyorsan közeledik ahhoz a ponthoz, amikor már visszafordíthatatlanná válik a klímaváltozás.

"Nagyon kevés időnk maradt arra, hogy visszaszorítsuk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mielőtt helyrehozhatatlan károk keletkeznek" – fogalmazott Tony Grayling, hozzátéve: kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió országai eleget tegyenek kyotói vállalásuknak.

A brit kutatóintézet vezetője szerint az új évben szigorúbb korlátokat kell alkalmazni az erőművek és a nehézipar káros gáz kibocsátásában.

A Kyotói Egyezményben az európai államok azt vállalták, hogy az 1990-es szinthez képest nyolc százalékkal csökkentik káros gáz kibocsátásukat 2008-2012-re.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség novemberben már figyelmeztetett arra, hogy ha a jelenlegi sebességgel haladnak a régi EU-tizenötök a cél megvalósítása felé, akkor 2012-re csupán 2,5 százalékot érhetnek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×