Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A passzív dohányzás vakságot okozhat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az angliai Cambridge Egyetem kutatása szerint a dohányzás növeli a vakság kockázatát. Öt év együttélés egy dohányossal megduplázza, míg az aktív dohányzás háromszorosára növeli az időskori látásvesztés lehetőségét - írja a BBC brit közszolgálati médium.

Szakemberek szerint azt már korábban is tudták, hogy a dohányzás növeli az időskori vakság kockázatát, a jelenlegi kutatás ugyanakkor minden korábbinál ékesebben bizonyítja, hogy ugyanez vonatkozik a passzív dohányosokra is.

Az általában 50 éves kor után kifejlődő vakság esetében a retina központi része (mely kulcsfontosságú például az olvasásban és a vezetésben) károsodik, a betegnek így csak periférikus látása lesz.

A Cambridge Egyetem kutatói 435 időskori vakságban szenvedő és 280 egészséges ember dohányzási szokását és életkörülményét vizsgálták. Az eredmény szerint minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye a betegség kialakulásának.

Ha valaki 40 éven keresztül napi egy doboz cigarettát elszív, akkor háromszorosára nő az esélye annak, hogy idős korában megvakul, míg a vele legalább öt évig együtt élők esetében a rizikó az eredeti duplája.

A kutatók ugyanakkor azt is közölték, hogy ha valaki legalább két évtizede feladta a dohányzást, akkor az időskori vakság kialakulásának valószínűsége ugyanakkora lesz, mint a nem dohányzók esetében.