Az idei volt a legmelegebb év

Infostart
2005. december 16. 08:02
Brit tudósok szerint 2005 volt az északi féltekén a legmelegebb év a rendszeres megfigyelések bevezetése óta. Globálisan 1998 után a második helyet foglalja el az idei év - írja a BBC brit közszolgálati médium. A szakemberek úgy vélik, ez a globális felmelegedés újabb bizonyítéka.

A brit Meteorológiai Intézet és a Kelet-Angliai Egyetem tudósai által végezett felmérés szerint az északi félteke átlaghőmérséklete 0,4 Celsius fokkal magasabb, mint tíz évvel ezelőtt.

Tudósok az északi és a déli félteke átlaghőmérséklete közötti különbséget azzal magyarázzák, hogy előbbin több a szárazföld, ami gyorsabban reagál az üvegházhatásra.

„Az adatok szerint az Atlanti-óceán északi féltekére eső része 1880 óta idén a legmelegebb” – fogalmazott a BBC-nek David Viner, a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Részlegének munkatársa.

David Viner rámutatott: a hosszú távú trend egyértelmű emelkedést mutat, ami szerinte minden kétséget kizáróan az ember okozta globális felmelegedésnek köszönhető.

Nem mindenki ért azonban egyet ezzel a véleménnyel. A washingtoni Tudományos és Környezetvédelem-politikai Project munkatársa, a „szkeptikusok” egyik vezéralakja, Fred Singer szerint az adatokból nem lehet következtetéseket levonni.

„Ha valóban 2005 a legmelegebb év az északi féltekén 1860 óta, az semmi mást nem bizonyít, mint hogy 2005 a legmelegebb év 1860 óta az északi féltekén” – fogalmazott.

Fred Singer szerint az eddigieknél sokkal kimerítőbb vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapíthassák: milyen mértékben felelős az ember a felmelegedésért.

Az 1860 óta vezetett mérések tanulsága szerint a tíz legmelegebb évből nyolc az elmúlt évtizedben volt.