Káros-e a mobil?

Infostart
2005. december 5. 14:14
A magyar mobiltelefon tulajdonosok bizonytalanok telefonjaik egészségkárosító hatásaival kapcsolatban, ugyanakkor hajlandóak lennének többet fizetni egy olyan készülékért, amelyik alacsonyabb szintű sugárzást bocsát ki - közölte a TNS Hungary hétfőn az MTI-vel.

A TNS kutatása szerint az emberek többsége bizonytalanságától függetlenül engedélyezné kiskorúak mobiltelefon használatát.

A TNS Hungary piackutató vállalat reprezentatív mintavételű kutatása során ötszáz 18 éves és idősebb, magyar állampolgár fejtette ki véleményét a mobiltelefon veszélyei kapcsán.

A megkérdezettek több mint 20 százaléka úgy véli, hogy a telefonok sugárzása súlyos egészségkárosító hatással bír, ám körülbelül azonos mértékben vannak azok is, akik nem tartják veszélyforrásnak a készülékeket.

Az adatok szerint a megkérdezettek közül a 18-29 éves korosztály bízik abban, hogy jelenleg egyáltalán semmiféle egészségügyi következménye nincs annak, ha valaki sokat mobilozik.

Meglepő módon a legtöbbet mobiltelefonáló 30-50 év közöttiek szinte ugyanúgy vélekednek a mobiltelefonok veszélytelenségéről, mint a már említett fiatalabb korosztály.

A legjobban a 60 év fölöttiek aggódnak annak ellenére, hogy a statisztikák szerint ez a korosztály használja a legkevésbé a mobiltelefont.

A TNS Hungary kutatása alapján az is elmondható, hogy a megkérdezettek 60 százaléka hajlandó lenne többet fizetni egy olyan készülékért, amelyik bizonyítottan alacsonyabb szintű sugárzást bocsát ki.