Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Elúszott a döntő, a bronzért játszhatnak Nagy Viktorék

Infostart
2021. augusztus 6. 08:31
A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-6-ra kikapott a görögöktől a tokiói olimpia elődöntőjében.

A keretből Vogel Soma maradt ki, így Nagy Viktor az egyedüli kapus.

A két együttes már találkozott Tokióban, az első csoportmeccsen a görögök győztek 10-9-re.

A találkozót a helyszínen tekintette meg Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Vékássy Bálint főtitkár, de a magyar táborban szurkolt Varga Ádám ezüstérmes kajakozó is.

A mieink hozták el a ráúszást, de nem sikerült megszerezni a vezetést. A 2. percben Varga Dénes a kapufát találta el. Mindkét csapat jól védekezett a találkozó elején, érkeztek a blokkok, a lövők nem tudtak közel kerülni.

A 6. percben Zalánki Gergő próbálkozott emberelőnyben, de ebbe is belenyúltak a görögök.

A 7. percben a görög csapat szerzett vezetést: fórban Argiropulosz lőtte ki a rövid sarkot. Nem sikerült rögtön válaszolni: Vámos Márton helyzetét a kapus, Zerdevasz védte.

A görögök 22 másodperccel a negyed vége előtt megduplázták előnyüket: az első lövést még Nagy Viktor hárította, de a kipattanót Gkiouvecisz bombázta be. Az utolsó másodpercekben összejött a szépítés, Vámos talált be fórból (1-2).

Második negyed

Nem sikerült gyorsan egyenlíteni, Zalánki lehetősége maradt ki. A görögöknél viszont Argiropulosz jól birkózott a kapu előtt, furcsa mozdulattal tette rá a labdát a kapura, a kapufa is segített neki.

Zalánkit felbőszítette az előző kimaradt helyzet és a kapott gól, távolról lőtt védhetetlenül a kapuba (2-3).

Kétszer is kontrát fújnak a magyarok ellen, de a görögök sem tudnak ellépni. A 13. percben Manhercz a kapufát találta el.

A védekezésre továbbra sem lehetett panasz, a támadásoknak kellett volna pontosabbnak lenniük. Páros kiállítás után Manhercz lövése pattant mellé.

A görögök lövőket Nagy és a blokkok elbizonytalanították, ám az utolsó percben fórból nem sikerült egyenlíteni.

Harmadik negyed

A hosszú görög támadást sikerült kivédekezni, aztán a magyar csapat került fórba, és Pásztor Mátyás lőtt a kapus feje fölött a hálóba - megvan az egyenlítés.

Hosnyánszky volt a következő kiállított, de sikerült blokkolni a görög helyzetet. A vezetést azonban egyelőre nem tudta átvenni a csapat, Jansik a kapufát talált el.

A 21. percben újra a görögök vezettek: majdnem sikerült megkaparintani a labdát, és a támadóidőből is csak pár másodperc maradt, amikor Argiropulosz villant (3-4). A másik oldalon Pásztor lövését a kapus kiütötte.

Jó védekezés után emberelőnyben támadhatott a magyar együttes, Märcz Tamás pedig időt kért. A szépen megjáratott labdát végül Manhercz lőtte be biztos kézzel (4-4). Egy-egy kapufa mindkét oldalon, aztán a görögök fórban centerből Argiropulosz révén megint előnybe kerültek (4-5).

Az utolsó percben a mieink is emberelőnyben játszhattak, de a görögök gyorsan visszaszerezték a labdát.

Negyedik negyed

Görög kapufával kezdődött az utolsó negyed. Másfél perc után Manhercz egyenlített: nem sokat tétovázott, ahogy elá került a labda (5-5). A döntetlen nem maradt sokáig, Fontulisz talált be (5-6).

Emberelőnyben Vámos lőtt mellé, nem sikerült egalizálni rögtön. A görögök is fórba kerültek, időt kértek a 27. percben. Ki is használták a lehetőséget: Vlahopulosz volt eredményes szélről (5-7).

Újabb magyar kiállítás maradt ki, de visszakerült a labda, és Varga Dénes megrázta magát, nagyszerű csuklómozdulattal lőtte ki a felső sarkot (6-7).

Sajnos a görögök továbbra is jól használták ki a fórokat: Jansik büntetése után Gkiouvecisz lőtte ki a rövid sarkot (6-8). A következő két magyar támadás gyorsan elhalt.

Bő két perccel a vége előtt háromgólos előnybe került a görög együttes: Szkumpakisz távolról talált be.

Magyar időkérés, most kell rendet tenni a fejekben. Jön is az emberelőny, de Angyal lövését blokkolták, majd a következő akcióból hiányzott az ötlet.

Az utolsó perc előtt a görögök kértek időt, de már ünnepeltek. A hajrában sem sikerült szépíteni.

A magyar együttesnek így nem sikerült a döntőbe jutni, vasárnap a bronzért küzdhet majd.