Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Megszületett a cselgáncsversenyek legnagyobb meglepetése

Infostart
2021. július 30. 07:48
Azért ahhoz történnie kell „valaminek”, hogy a francia sportnapilap, a L’Équipe az internetes kiadást így indítsa: sokk!

Az olimpia cselgáncsversenyeinek férfi +100 kilós kategóriájában kiesett a legenda, a verhetetlennek hitt bajnok. A 204 centi magas, 130 kilós Teddy Riner Pekingben kezdte ötkarikás pályafutását, kikapott az elődöntőben az üzbég Abdullo Tangrijevtől. Utána a vigaszágon megszerezte a bronzérmet, majd 2012-ben Londonban és 2016-ban Rio de Janeiróban is olimpiai bajnok lett.

Sorozatban tizenkét olimpiai mérkőzést megnyerve, a sportágban csúcsot jelentő tíz világbajnoki címmel a háta mögött, a legnagyobb favoritként érkezett Japánba, a harmadik olimpiai aranyáért.

Tokióban előbb az osztrák Stephan Hegyit, majd az izraeli Ori Sassont is megverte, már tizennégy győzelemnél tartott sorozatban. Ám az elődöntőbe jutásért – vitatható bírói ítélet után – vazaarival kikapott az orosz színekben versenyző Tamerlan Basajevtől, az idei budapesti világbajnokság ezüstérmesétől.

Az eredmény óriási meglepetés, függetlenül attól, hogy Basajev a budapesti eredményei alapján az első számú kiemelt. A L’Équipe egy francia televíziós csatornára hivatkozva megírta, hogy Riner, aki 2020 februárjáig sorozatban 154 meccsét nyerte meg, sérült volt korábban, de azt nem hozták nyilvánosságra.