Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Jászapáti Petra olimpiai elődöntős 1500 méteren, Kónya Zsófiát kizárták

Infostart
2022. február 16. 12:52
A rövid pályás gyorskorcsolyaversenyek utolsó napján női 1500 méteren és a férfi váltóban hirdetnek bajnokot.

A téli olimpián utoljára léptek jégre a rövid pályás gyorskorcsolyázók. Elsőként a nők 1500 méteres versenye szerepelt a programban, és a negyeddöntős mezőnyben ott volt Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, mindketten bronzérmesek voltak a vegyesváltóval Pekingben. Jászapáti ezenkívül hetedik lett 500 és nyolcadik 1000 méteren.

A hat negyeddöntőből az elsőbe kapott besorolást Jászapáti Petra, aki a kínai Csang Ju-tinggal, a koreai Csoj Min Jonggal, a holland Rianne de Vriesszel, a lengyel Kamila Stormowsákval és az olasz Arianna Sighellel futott együtt. A rajt után sokáig a mezőny hátsó részében korcsolyázott, de a futam közepén feljött az első helyre, és jól is tartotta a pozícióját: a végén a koreai Csoj mögött a második helyen jutott tovább.

Kónya Zsófia a harmadik futamban indult az amerikai Kristen Santos, a holland Xandra Velzeboer, a japán Kukucsi Szumire, a kanadai Danae Blais és a cseh Michaela Hruzova társaságában. Neki nem ez a fő távja, szerették volna becserélni ide Sziliczei-Német Rebekát, de nem engedték a szabályok. Kónya a harmadik helyen körözött, majd egy kisebb csata után feljebb lépett a második helyre, de a hajrá előtt visszacsúszott ötödiknek. A végén nem volt esélye a továbbjutásra, ötödikként ért a célba. Ráadásul a futam után kiderült, hogy a magyar versenyzőt egy szabálytalanság miatt kizárták.

A negyeddöntőkből az első három helyezett és további három legjobb idő jut az elődöntőbe.