Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Nem csak szép, ügyes is a síakrobatika új bajnoka

Infostart
2022. február 8. 22:46
A keddi versenynap tíz aranyérméből egyet otthon tudtak tartani a kínaiak, kilenc pedig Európának jutott. Részben ennek megfelelően az éremtáblázat első tíz helyén kilenc európai ország áll, a kínaiak tudtak beékelődni.

A legsikeresebbek a svédek, akik már négy aranyéremnél járnak. Keddi bajnokuk a női szabadstílusú sífutás egyéni sprint számában Jonna Sundling, aki honfitársnőjét, Maja Dahlqvistet megelőzve lett győztes. A két svéd remekelése egyáltalán nem meglepő, az talán már igen, hogy az amerikai Jessie Diggins végzett a harmadik helyen. Ebben a számban az Egyesült Államok még soha nem nyert érmet.

A férfi szabadstílusú egyéni sprintet norvég sportoló nyerte, Johannes Hoesflot Klaebo. Óriási esélyese volt a számnak, ebben már kétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok. Összesen négyszeres olimpiai bajnok.

Ku Aj-ling Eileen szerezte meg a kínaiak harmadik – s az első, nem a rövidpályás gyorskorcsolyában elért – aranyát a játékokon. Talán nevéből sejthető, csak az egyik szülője kínai. Édesapja amerikai, édesanyja az Egyesült Államokban egyetemet végzett kínai. A maga 19 évével a legfiatalabb olimpiai bajnoka a síakrobatikának. A big air győztese egyébként modellként is dolgozik. Szerepelt már az Elle és a Vogue China címlapján is.

Remek napjuk volt az osztrákoknak, Benjamin Karl lett a hódeszkásoknál a férfi párhuzamos óriás-műlesiklás, míg Matthias Mayer alpesisíben a férfi szuperóriás-műlesiklás bajnoka. Mayer az első férfi alpesisíző, aki három egymást követő olimpiáról is arannyal térhet haza.

A hódeszkásoknál megrendezték a női párhuzamos óriás-műlesiklást is. A cseh Ester Ledecká megvédte elsőségét, kérdés, hogy meg tudja-e nyerni majd a második aranyát is Pekingben, emlékezetes, hogy négy éve, Dél-Koreában azzal keltett világszenzációt, hogy két különböző sportágban (alpesisí, hódeszka) olimpiai bajnok lett.

A sílövő Quentin Fillon Maillet a vegyes váltóban éppen csak lemaradt a norvégok mögött az aranyról, most ellenben, bár közepesen lőtt, kiválóan futott, négy ezüst után immár aranya is van a franciáknak Pekingben.

A papírforma érvényesült a női szánkóban is, ezt a sportágat egyébként is uralják a németek. Natalie Geisenberger lett a női egyes bajnoka, aki 2014-ben, Szocsiban már nyert ebben a számban. Azon kevés pekingi olimpiai bajnoknő egyike, aki már anyuka.

Curlingben az olasz Stefania Constantini, Amos Mosaner kettős nyerte a vegyes párost, korábban az olaszok még nem szereztek olimpiai érmet ebben a sportágban.

A negyedik gyorskorcsolya-számban a harmadik holland arany született. A férfi 1500 méteren Kjeld Nuis megvédte elsőségét. Mögötte Thomas Krol végzett a második helyen. Az eddigi négy szám tizenkét érméből hatot szereztek meg a hollandok.