Nyitókép: SEAN GLADWELL

Hatalmas különbségek az olimpiai aranyérmesek pénzdíjai között

Infostart / MTI
2024. augusztus 18. 18:49
Az egy hete zárult párizsi nyári olimpia aranyérmeseinek díjazásában hatalmas eltérések mutatkoznak - írta az egyes országok által adott pénzjutalmakat elemezve az insidethegames.biz portál.

A legbőkezűbbnek Hongkong bizonyult, a Kínához a britektől visszakerült városállam két párizsi győztese - a női párbajtőrben diadalmaskodó Kong Man Vaj Vivian és a férfi tőrözőknél címét megvédő Cseung Ka Long - egyetlen elsőségért egyformán 700 ezer eurónyi pénzt kapott, míg a legjobban dotált friss olimpiai bajnokok sorában az első tízbe egyetlen európaiként bekerült Léon Marchand-nak, a franciák négy aranyat és összesen öt medált nyert úszójának be kellett érnie 335 ezer euróval - emelte ki a portál.

Még rosszabb az összehasonlítás a kínai úszó Csang Jü-fej esetében, aki hat érmével a legtöbb medált szerezte a játékokon, ám így is csak 205 ezer eurónyi pénzt keresett ötkarikás csúcsteljesítményével. Nála jóval jobban járt a férfias kinézetű tajvani bokszoló, a női mezőnyben engedélyezett indulásával nemzetközi vihart kavart Lin Jü-ting,

akinek a szigetország vezetése 655 ezer euróval dotálta az 57 kilósok között szerzett bajnoki címét.

A szintén tajvani férfi tollaslabdázó páros, Li Jang és Vang Cse-lin is ugyanakkora összeget kapott, miután sikeresen megvédte olimpiai bajnoki titulusát Párizsban.

Hongkong és Tajvan jutalmazási nagyvonalúságát megközelíteni leginkább még a Fülöp-szigetek tudta, amelynek legsikeresebb reprezentánsa, Carlos Edriel Yulo a férfi tornászoknál talajon és ugrásban kiérdemelt aranyérmeiért 365 ezer eurónyi pénzdíjat kapott.