Nyitókép: MTI/EPA pool/Tolga Akmen

Véget ért az olimpia - a nap hírei

Infostart
2024. augusztus 11. 21:34
Ma ér véget a párizsi olimpia. Az idén már 47 baleset történt vasúti átjáróban a MÁV vonalain. Ismét ukrán rakéta- és dróntámadásokat jelentettek 3 oroszországi régióból; Fehéroroszország harckocsikat vezényelt az ukrán határhoz.

Véget ért a párizsi olimpia. Magyarország 6 arany, 7 ezüst, és 6 bronzéremmel zárta a játékokat, ezzel 14. az éremtáblázaton, amelyen az Egyesült Államok áll az élen 40 arannyal, 44 ezüsttel és 42 bronzzal. A 21 órakor kezdődő záróünnepségen Milák Kristóf és Csipes Tamara vitte a magyar zászlót. A két versenyző összesen 5 érmet szerzett a francia fővárosban, így ők számítanak a magyar küldöttség legeredményesebb sportolóinak.

Újra vámmal érkezhet ukrán méz az Európai Unióba. Az Agrárminisztérium közölte: az évente 10-20 ezer tonna mézet Nyugat-Európába exportáló magyar méhészet számára kulcskérdés, hogy javuljanak a piaci lehetőségeik. Az unión kívülről érkező, rendkívül alacsony árfekvésű méz beszűkítette a külpiaci értékesítési lehetőségeket, és leszorította a hazai árakat.

Magyarország az elmúlt 6 évben megötszörözte befizetéseit az Európai Űrügynökséghez, és jövőre már 32 millió eurós hozzájárulással vesz részt az ügynökség programjaiban - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ferencz Orsolya a diákok részvételével zajlott bajai rakéta- és űreszközépítő tábor zárónapján kiemelte: a kiválasztott két magyar jelölt megkezdte felkészülését Houstonban az Axiom Space 4-es küldetésre.

Cukorbeteg gyermekek is nyaralhatnak az Erzsébet-táborokban. A miniszterelnök főtanácsadója közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy 2017 óta minden diabéteszes gyermek számára adott a táborozás lehetősége. Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, akik közül több ezer gyermek 1-es típusú diabéteszes.

Egyre több a vasúti átjáróban történt baleset. Az idén a MÁV vonalain 47 baleset történt vasúti átjáróban, 14-gyel több, mint a múlt év azonos időszakában. A balesetekben 10 ember vesztette életét, 7-en súlyosan, 18-an könnyebben sérültek meg. A balesetek csaknem 60 százaléka fénysorompóval, illetve félsorompóval kiegészített védett vasúti átjáróban történt.

Emlékkeresztet állítottak a második világháborúban elesett magyar hősöknek a Csíki-havasokban. Az Óriás-tetőn álló 2,5 méter magas, másfél méter fesztávú kereszt az 1944. augusztusában vívott harcokban elesett hősökre emlékeztet, akik közül 31-et név szerint is azonosítottak.

Ismét ukrán rakéta- és dróntámadásokat jelentettek 3 oroszországi régióból. A kurszki terület megbízott kormányzója elmondta: az egyik lelőtt rakéta roncsai egy lakóházra estek, a közelében parkoló autók pedig kigyulladtak. Szavai szerint 13-an sebesültek meg. Fehéroroszország harckocsikat vezényelt az ukrán határhoz és készültségbe helyezte a csapatait, miután több ukrán drónt is lelőttek az ország légterében.

Most már tagadja az ellene felhozott vádakat a bécsi Taylor Swift-koncert ellen tervezett támadás első számú gyanúsítottja. A 19 éves férfi azt állítja, hogy nem híve az Iszlám Állam terrorszervezetnek és nem tervezett merényletet az amerikai énekesnő rajongói ellen. Taylor Swift 3 napon adott volna koncertet a bécsi arénában, de mindhárom fellépését lemondták.

Belgrádban 10 ezrek tüntettek egy lítium-bánya megnyitása ellen. A tiltakozók elfoglalták a szerb főváros két vasúti pályaudvarát. Aleksandar Vucic elnök elítélte a pályaudvarok megbénítását, de jelezte, hogy kész a párbeszédre, illetve egy lehetséges referendumra a lítiumkitermelési projektről.

Beiktatták hivatalába Katalónia új elnökét Barcelonában. A 61 éves szocialista Salvador Illa békülékeny hangnemet ütött meg szeparatista elődeivel szemben és úgy fogalmazott: nincs kétsége afelől, hogy minden korábbi elnök a legjobb szándékkal lépett hivatalba, hogy Katalóniát jobb hellyé tegye.

Aggodalmát fejezte ki az izraeli kormányfőnek a közel-keleti konfliktus lehetséges kiszélesedése miatt a német kancellár. Olaf Scholz egyértelművé tette, hogy Berlin határozottan elítéli az Irán, illetve a Hezbollah libanoni síita mozgalom és mások részéről érkező fenyegetéseket Izrael ellen.

Afganisztánban ünnepnappá nyilvánították a hatalomátvétel napját. A tálibok 2021. augusztus 15-én vonultak be Kabulba, miután az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt.

Erdőtüzek tombolnak Athén közelében, két térség lakóit is otthonuk elhagyására szólították fel a görög hatóságok. A tüzek miatt sűrű füst lepte el Athén egyes negyedeit. A polgári védelem szerint az ország más kiterjedt térségeiben is a legmagasabb fokú tűzveszély áll fenn.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. augusztus 11.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást