Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Márton Viviana beverekedte magát a döntőbe, az aranyért tekvondózik este

Infostart
2024. augusztus 9. 16:34
Márton Viviana, szenzációs teljesítménnyel, olimpiai döntőbe jutott a tekvondó női 67 kg-os kategóriájában

Az olimpiai döntőért harcolt a tekvondó női 67 kg-os kategóriájában az első helyen kiemelt, tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok belga Sarah Chaarival.

A 18 éves Márton ikerlányok közül a világbajnok Luána nem szerzett kvótát, Viviana ellenben igen, s eddig már két mérkőzését is megnyerte. Első mérkőzésén, a nyolcaddöntőben a három éve Tokióban és 2016-ban Rio de Janeiróban is bronzérmes elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le, három menetben, 2-1-re. Utána, a nyolc között a vele egyidős amerikai Kristina Teachouttal került szembe, aki a franciák háromszoros világbajnoka, Magda Wiet-Hénin felett diadalmaskodott meglepetésre bemutatkozó mérkőzésén. Ott Márton Viviana ismét 2-1-re nyert.

Mivel a Sarah Chaari elleni mérkőzés tétje az olimpiai döntő volt, az is világos volt, hogy semmiképpen nem ez lesz a magyar versenyző utolsó párizsi mérkőzése, veresége esetén megnyílik előtte a vígaszág.

A namuri születésű, marokkói édesapától született belga sportolónő civilben orvostanhallgató. Jól láthatóan magasabb volt, mint Márton Viviana, hosszabb végtagokkal. Gyorsan három pontot szerzett a belga, a magyar eggyel szépített, majd egy fejrugással fordított Viviana, 4-3.

Intés után 4-4 lett. Az első menetet Márton Viviana nyerte.

Testrúgással 2-0, majd egy fejrúgással 5-0 lett, jó volt a challenge. Egy ütéssel már 6-0 volt neki, a belga szépített, 6-2. Intéssel 6-3, de egy fejrúgásassal 9-3, majd három pont a belgától, 9-6. A belga nem adta fel, 9-8. Sőt, egy rúgással megfordította az állást, 10-9 neki, de egy másodperccel a vége előtt Viviana talált, 11-10.

2-0-ra megverte az első számú kiemeltet. Már legrosszabb esetben is ezüstérmes. Ellenfele a szerb Szandra Perisics lesz.