Nyitókép: Phil Walter/Getty Images

A vitorlázó Vadnai Jonatán olimpiai negyedik helyezett

Infostart
2024. augusztus 7. 16:57
A megismételt éremfutamban a magyar vitorlázó sokáig az élen haladt, végül a harmadik helyet szerezte meg, és így a hatodikról a negyedik helyre lépett előre.

Vadnai Jonatán az ILCA 7 hajóosztály éremversenyében szállt vízre Marseille-ben. A futamot keddről halasztották szerdára, majd az első futamot menet közben leállították a gyenge szél miatt. A magyar versenyző a hetedik helyen vitorlázott, de így kapott egy újabb esélyt.

Az Eb-ezüstérmes magyar, aki a nyolc selejtező futam után – az utolsó kettőt nem tudták megrendezni – a hatodik helyen állt és volt esélye a bronzérem megszerzésére. Teljesítményének értékét növeli, hogy a legjobb tízben egyedüli hajós, aki tenger nélküli országból érkezett. Az éremversenyben a legjobb tíz indulhatott és a helyezéseket kétszeres szorzóval számolták.

Vadnai Jonatán az újraindított éremfutam rajtját is jól kapta el, és

az első bójához elsőként ért oda, megelőzve az aranyéremre hajtó ciprusi Pavlosz Kontidesz előtt.

A második fordulóhoz közeledve elszakadt a mezőnytől, csak a norvég Hermann Tomasgaard szegődött a nyomába. Más nyomvonalat választott, mint a mezőny többsége, de jól döntött, és őrizte az előnyét.

A harmadik bójánál már szorosabb lett a csata, a ciprusi és a norvég ellenfél mellett felbukkant az összetettben vezető Matt Wearn is. Az ausztrál és a ciprusi vitorlázó külön versenyt vívott az aranyéremért. A forduló után Wearn vette át a vezetést, majd Kontidesz és Vadnai következett.

Az utolsó, negyedik fordítónál Vadnai a harmadik helyen vitorlázott, és még halvány esélye maradt a bronzéremre, de ehhez előznie kellett, és a vetélytársak gyengébb eredményére is szükség volt. A mezőny a finisbe fordult, és Vadnai Jonatán harmadikként futott be az olimpiai bajnok Wearn és az ezüstérmes Kontidesz mögött, és összetettben végül negyedik helyen végzett, azaz két helyet lépett előre.