Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kós Hubert: Olyan, mintha egy álomban élnék

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 6. 10:34
A 200 méteres hátúszás olimpiai bajnoka megtanulta, hogyan kezelje az esélyesség terhét - ennek is volt köszönhető párizsi győzelme. Az Infostartnak Bob Bowmanről és Milák Kristófról is beszélt.

Rocksztárként fogadták az érmeseket a Bajnokok Parkjában. Hogyan érezte magát a színpadon?

Nagyon jó érzés volt, ilyet még nem éltem át korábban. Olyan, mintha egy álomban élnék. Még mindig azt hiszem, hogy egyszer fel fogok kelni, és az olimpia előtti rész tér vissza, és nem lesz aranyérem a nyakamban – remélem, hogy ez nem történik meg.

Három számban indult Párizsban, egy aranyérem a mérleg. Küldetés teljesítve?

Igen, nagyon elégedett vagyok, ez volt a célom kiskorom óta, hogy olimpiai bajnok legyek, most el tudom mondani, hogy az vagyok.

Mit mondott az amerikai egyetemi edzője, a legendás Bob Bowman a 200 hát döntője után?

Azt, hogy lehetne gyorsabb az első száz méterem. De ez az olimpia, itt nyerni kell, akkor kell nyerni, amikor megrendezik, jó időt viszont bárhol lehet úszni.

Tavaly megnyerte a vb-t, mennyire érezte az esélyesség terhét ezek után?

Korábban nem tudtam kizárni a nyomást, de azt én tettem magamra. Most világbajnokként, esélyesként érkeztem, és nehéz volt nem hallgatni másokra. Mondogatták, hogy minden esély megvan és nyerni kellene, de próbáltam ezt kizárni, nem magamra tenni olyan terhet, ami kívülről jön. Ez sikerült, hiszen elértem a célt.

Ebben kellett leginkább előrelépni az elmúlt időszakba?

Igen, az úszás mindig jól ment, de a mentális rész nehezebb volt. Meg kellett találni egyfajta feldolgozást, hogy úgy készüljek egy számra, hogy nem izgulok, és ki tudom hozni magamból a maximumot.

Ebben az az amerikai időszak segített?

Leginkább Bob Bowman segített. Neki már a hetedik olimpiája volt ez, több mint 30 olimpiai aranyérmet nyertek a tanítványai. Sokat segített, hogy idáig eljussak.

Mi a véleménye Milák Kristóf szerepléséről?

Nagyon jól versenyzett, hiszen olimpiai bajnok lett, és mellette nyert még egy ezüstöt. 1996 óta először van két különböző aranyérmes úszónk, hetedik helyen zárt a magyar csapat úszásban, ennek örülni kell.

Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta, hogy még 95 méternél sem volt biztos abban, hogy Milák Kristóf megnyeri. Ön kívülről hogy látta?

Tudtam, hogy meg fogja csinálni – le a kalappal előtte! Most neki meg eggyel több aranyérme van, de legalább nekem is van egy.

Mennyi pihenőt kap az olimpia után?

Nem sokat, két hetet fogok pihenni, de várom, hogy elkezdődjön a munka újra.

Más számok nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd?

Meglátjuk. A 100 pillangót jónak láttam az olimpia előtt, de megváltozott az egész életem egy nap alatt az aranyéremmel, és nem tudtam olyan jól teljesíteni. Összességében ez nagyon jó olimpia volt így is.