Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Halász Bence: nagy kő esett le rólam, szerintem hallani lehetett, hogy koppan

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 5. 09:10
Első dobása után megijedt, utána viszont stabilan teljesített a magyar kalapácsvető a döntőben, és ennek ezüstérem lett a jutalma. Halász Bence 82 méteres dobásra készült, de természetesen elégedett, hiszen egy olimpián a helyezések, nem a méterek számítanak.

„Most már boldog a születésnap” – mondta mosolyogva az újságíróknak Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntője után, amelyen 79.97 méteres eredménnyel ezüstérmet szerzett 27. születésnapján.

Értékelését azzal kezdte, hogy alkalmazkodni kellett a dobókörhöz, és így felépíteni a versenyzést.

„Két napja, a selejtező után mondtam, hogy ez egy teljesen más dobókör, mint amihez az utóbbi években meg edzésen hozzászoktunk, ennek megfelelően muszáj volt már a melegítéstől kezdve felépíteni ezt a versenyzést. Azt hiszem, hogy nagyon stabil olimpiai döntőt tudtam bemutatni, bár a hőn áhított 80 méter nem lett meg, az olimpia meg a bajnokságok mindig a helyezésre meg a címre mennek. Meglett az, ami nagyon sok embernek a vágya volt.

Remélem, hogy mindenki büszke rám otthon, hiszen ez egy emberes munka volt, rendkívüli szoros és erős döntőben.”

Hozzátette: a végső győztes Ethan Katzberg első dobását leszámítva mindenkinek az eredményén látszott, hogy ez nem az a dobókör, amelyben hatalmas világraszóló versenyt lehet tartani, de mindenki küzdött, számára pedig az ezüstérem mindent felülír.

„Rendkívül nagy kő esett le rólam, szerintem hallani lehetett, hogy koppan, az egész stadionban, pedig vagy 80 ezer ember itt volt. Többször előfordult már velem, hogy elöl lévő pozíciókból az utolsó sorozatokban hátrébb csúsztam. Az élet most ezt felém billentette. Ez annak is a visszajelzése, hogy idén milyen minőségű és mennyiségű munkát végeztem. De akármilyen büszke is vagyok erre az ezüstéremre, holnap ez már gyakorlatilag történelem kell, hogy legyen, hiszen kezdődik a felkészülés a jövő évi világbajnokságra, ahol azért fogok dolgozni, hogy még fényesebb éremmel térhessek haza” – fejtette ki a Dobó SE versenyzője.

Halász Bence elárulta azt is, hogy 82 méteres dobásra készült.

„Olyan volt nekem ez az egész verseny, mint amikor az embernek nem jut eszébe egy szó, nem tudja kimondani, pedig ott van a nyelve hegyén.

Én is ezt éreztem a körben, hogy ha egy kicsit ide, kicsit oda valamit tudnék alkotni a dobás közben a technikán, akkor meglenne az a 82, de nem sajnálom egyáltalán így sem.”

Első dobása 77.58 méter volt, ezzel a hatodik helyen állt. „Az az eredmény az elején kicsit megrémisztett, hiszen láttam, hogy a többiek is brutál formában vannak. Azt gondoltam, az nem biztos, hogy elég arra, hogy a nyolcba kerüljek, még egy dobást úgy kellett megcsinálnom, hogy javítsak, de legyen érvényes, és akkor bejutok. Felépített verseny volt, büszke vagyok arra, hogy ennyi jó dobást tudtam bemutatni” – mondta arra utalva, hogy három dobása is közel járt a 80 méterhez és elég lett volna az ezüsthöz.

És hogy milyen ünneplést tervezett a születésnapos atléta? „Hoztunk egy kis házit, remélem, elővesszük. Talán nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy most én is megérdemlem.”