Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

"Észreveszem, ha nincs szükség rám" - Elköszönt edzője Milák Kristóftól

Infostart
2024. augusztus 5. 10:16
Interjút adott a hazai sportnapilap online kiadásának Virth Balázs, aki hivatalosan az immár kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes Milák Kristóf edzője.

Interjút adott az NSO-nak Virth Balázs, aki Selmeci Attilától való távozása óta volt Milák Kristóf edzője, de aki sokakhoz hasonlóan sokszor nem tudott információval szolgálni az elmúlt időszakban Milák Kristóf hollétéről, ami különös annak fényében, hogy Párizsban Milák egy aranyat és egy ezüstöt nyert a két pillangószámban.

Tisztázta, Milák irányítását a sportoló kérésére vette át Selmeci Attilától Virth Balázs, akinek az volt a célja, hogy Selmeci munkáját folytassa. "Azt, hogy ez működhet, őszinte, nyílt kommunikációra alapoztuk" - tette hozzá.

A felkészülés menetét, a fő állomásait és a célokat ő határozza meg, ahogy más sportolóknál is, de ennek kialakításába mindig bevonja a sportolókat is.

A múlt év nehézségei közben távolodtak el egymástól, "és az egymást segítő, közvetlen kapcsolatunkból edző-versenyző kapcsolat lett. A klasszikus értelemben vett munkakapcsolat, amelyben egyikünk sem érezte jól magát" - vázolta.

A sportoló idén februárban kapcsolódott vissza a közös munkába, de ezek a hónapok már egyáltalán nem hasonlítottak a 2022-es felkészülésükre Virth szerint.

"Az utolsó hetek kifejezetten nehezek voltak, az egymás közötti kommunikáció nem úgy működött már, mint az első másfél évben.

Pályafutásom során több világklasszissal dolgozhattam, megtanultam már, hogy akkor legyek mellettük, ha segíthetek, de azt észreveszem, ha nincs szükség rám.

Tudni kell a háttérben maradni. Az elmúlt néhány hétben ez így is történt" - mutatott rá.

Milák Kristófot zseninek, korszakos úszónak tartja, akinek új impulzusokra van szüksége ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon.

"Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége. Én további sikereket, még inkább sok-sok boldog pillanatot kívánok neki!" - zárta gondolatait.