Nyitókép: Illyés Tibor

Hatodik helyezett lett a női kardcsapat

Infostart
2024. augusztus 3. 17:00
A hatodik helyen végzett a kétszeres világbajnok női kardválogatott a párizsi olimpián. A japánok elleni vereség és az olaszok elleni győzelem után az ötödik helyért vívott csatában 45-39-re kikapott az amerikaiaktól.

A magyarok – Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai Sugár összeállításban – a negyeddöntőben meglepetésre 45-37-re kikaptak a japánoktól, így az alsó ágra kerültek. Ott előbb 45-35-re megverték az olaszokat, végül 45-39-re alulmaradtak a tengerentúliakkal szemben.

Battai elsőre 5-2-re legyőzte Marta Skarbonkiewiczet, Márton 7-5-re kikapott Elisabeth Tartakowskytól, Szűcs pedig 5-2-re verte Maia Chamberlaint. Az első kör után négy tussal vezettek a magyarok, de sorozatban vereségek következtek, így a záró szakasz előtt már az amerikaiak voltak hét találatnyi előnyben. Szűcs egy 8-3-as győzelemmel közelebb hozta csapatát, majd Battai 6-5-re nyert Chamberlain ellen, így Márton 37-40-es állásnál kezdte a záróasszót Skarbonkiewiczcel. A hátrányt nem tudta ledolgozni, sőt, kikapott, így az amerikaiak hat találattal nyertek.

A magyar válogatott tavaly ugyanebben az összeállításban világbajnok volt, a csapattagok közül hárman egy évvel korábban is vb-aranyat nyertek - Márton Anna akkor térdsérülésével küszködött -, így nagy csalódás volt a számukra, hogy Párizsban nem jutottak túl a negyeddöntőn. Az alsó ágon az olaszokkal szemben még összeszedetten vívtak, de az amerikaiak ellen már nem jöttek a tusok.

Eredmények:

női kard, csapat:

negyeddöntő:

Japán–Magyarország 45–37

Franciaország–Algéria 45–32

Koreai Köztársaság–Egyesült Államok 45–35

Ukrajna–Olaszország 45–37

az 5-8. helyért:

Magyarország–Olaszország 45–35

Egyesült Államok–Algéria 45–28

az 5. helyért:

Egyesült Államok–Magyarország 45–39

elődöntő:

Ukrajna–Japán 45–32

Koreai Köztársaság–Franciaország 45–36

bronzmérkőzés:

Japán–Franciaország 45–40

döntő:

Ukrajna–Koreai Köztársaság 45–42

A végeredmény:

női kard, csapat, olimpiai bajnok:

Ukrajna (Olga Harlan, Julija Bakacova, Alina Komascsuk, Olena Kravacka)

2. Koreai Köztársaság (Dzson Unhje, Dzson Hajung, Csoj Szepin, Jun Dzsiszu)

3. Japán (Emura Miszaki, Takasima Risza, Fukusima Sihomi, Ozaki Szeri)

...6. Magyarország (Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai Sugár)