Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

Infostart
2024. július 30. 11:34
A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.

A La Defense Arena bejáratánál hosszú, több száz méteres sorok kígyóztak, a többség arra várt, hogy lássa a párizsi olimpia talán legnagyobb hazai sztárját, Leon Marchand-t. A francia úszó a 400 méter vegyes magabiztos megnyerésével indította az olimpiát, de még három számban érdekelt. A 200 méteres pillangó előfutamait kedd délelőtt rendezték, Marchand-nál pedig a magyar szurkolók számára fontosabb volt, hogy Milák Kristóf és Márton Richárd is ott volt a mezőnyben.

Előbbi szereplése kiemelt figyelmet vonzott, hiszen sokáig az is bizonytalan volt, egyáltalán elindul-e a címvédő Párizsban, miután hónapokra leállt az edzéssel, majd miután újrakezdte, az volt a kérdés, hogy milyen állapotban lesz a játékokra. Az olimpia előtt közvetlenül néhány napig edzője, Virth Balázs sem tudott arról, hogy milyen munkát végez. Végül múlt szombaton érkezett meg Párizsba.

Milák Kristóf szokásos módon egykedvűen készülődött a beugrásra. A rajt után rögtön vezetett, lazán, egyenletesen úszott. Egyedül a svájci Ponti tudta vele tartani a lépést – Tokióban őt győzte le. A második 100-at meghúzta, de nem kellett mindent kiadnia magából, így is 1:53.92 másodperces idővel nyert.

Az utolsó futamban Marchand-t hatalmas üdvrivalgás kísérte, és nagyot csatázott az olasz Alberto Razzettivel. Egyikük sem úszott a maximomon, az olasz nyerte a futamot, a francia lett a második. Márton Richárd 1:56.03-mal a hatodik helyen végzett.

Az idők összesítése alapján Milák volt a leggyorsabb, egyedül ő jutott 1:54 alá.

Mostani ideje fél másodperccel jobb annál, amivel a belgrádi Eb-t megnyerte öt héttel ezelőtt (1:54.43), vagyis a fejlődés látható.

Csak összehasonlításként: 2021-ben Tokióban 1.53.58-as idővel kezdett az előfutamban - igaz, utána a középdöntőben, majd a fináléban 1-1 másodperceket javított, erre most az előzmények után nem igazán lehet számítani.

Az olimpiai bajnok a vegyes zónában nem nyilatkozott a magyar sajtónak. Márton Richárd a 16., vagyis pont az utolsó helyen került a középdöntőbe, amelyet kedd este 20:42-kor tartanak. Az ottani időkből több következtetést lehet már levonni.

Férfi 100 gyors

Németh Nándor a román David Popivici-csal került egy futamba, meg is szorongatta a 200 gyors bajnokát. A magyar úszó - akinek célja, hogy Eb- és vb-érme mellé olimpiait is szerezzen - 47.93-as idővel csapott célba, egy századdal maradt el Popovicitól. Németh összesítésben a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát.

"Kicsit a lelkemnek jól esik, hogy ilyen idővel kezdtem, de ennél majd jobb kell este. Úgy érzem, hogy van még ebben pár tized. Elég kemény lesz a középdöntő, első futamban vagyok, ami kicsit nehezebb, de olyan időt kell úszni, hogy a többiek kicsit megijedjenek. Bizakodó vagyok, van esélyem a döntőre, mindent meg fogok tenni, hogy ott is legyek" - mondta Németh Nándor, aki szerint elég lassú a medence.

Női 1500 gyors

Jackl Vivien futamában a hatodik lett 16:31.25-tel, és nem jutott tovább - összesítésben ez a 15. helyre volt elég a 15 éves úszótól. Katie Ledecky már az előfutamban leiskolázta a mezőnyt.