Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Sárkány Zalán egyéni csúccsal 14. helyen zárt 800 gyorson

Infostart
2024. július 29. 12:17
Nincs már több magyar úszó a hétfői programban, este sem. A 20 éves Sárkány mindkét számában egyéni csúcsot ért el.

Jackl Vivien kiesése (400 m vegyes) után a nap magyar reménysége a 20 éves Sárkány Zalán volt az uszodai programban.

800 m gyorson futamában belekezdett, egy trió tagjaként a mezőny élére küzdötte magát, a török Tuncelli és a görög Markosz tempózott vele még.

Féltávnál a francia Aubry és csatlakozott hozzájuk, kellett is a tempó, hisz itt a számos előfutam után már nincs középdöntő, csak a 8 közé jutás.

Markoszt - aki az Eb-n legutóbb még Sárkány Zalán előtt volt - a táv második felében lehagyták, Aubry viszont vészesen rákapcsolt, így Tuncelli utolérésére koncentrálhatott a hajrában, az utolsó 100 méteren viszont Tuncelli lehagyása már nem sikerült, harmadikként zárt futamában (7:48,90, új egyéni csúcs), élete első olimpiáján. Figyelemre méltó, hogy Sárkány 400-on is egyéni csúccsal zárt.

Hogy mindez mire volt elég, a harmadik és a negyedik előfutam után derült ki tehát, pontosabban a harmadik után vált az biztossá, hogy Sárkány Zalán nem jut a legjobb 8 közé, mert már volt egy döntőre való "kolléga", aki beverekedte magát a fináléba, az utolsó nyolcas már csak arról döntött, hányadik helyen fejezi be a versenyt a hétfői úszónap utolsó magyarja. Sárkány Zalán helyezése: 14.

A mezőnyben egyébként ott volt a 10 km-es nyílt vízi verseny krémje - a veszprémi kettősön, Rasovszky Kristófon és Betlehem Dávidon kívül, előbbi már korábban tisztázta, hogy csak a nyílt vízre koncentrál, utóbbi pedig bár lehetőséghez jutott, hogy szerepeljen 800-on is, végül a fő számtól való időbeli távolság miatt mégsem vállalta az úszást.