Nyitókép: Füzi-Tóvizi Petra (b) és a brazil Giulia Guarieiro a 2024-es párizsi nyári olimpia női kézilabdatornájának B csoportjában játszott Magyarország - Brazília mérkőzésen. MTI/Kovács Tamás

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Infostart / Kaposi Dávid
2024. július 28. 09:00
Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

A magyar csapat változatlan 14-es kerettel kezdte meg a mérkőzését - cserélni csak sérülés esetén lehet -, a kapuban pedig Böde-Bíró Blanka állt. A brazil csapatban ott volt a győri irányító, Bruna De Paula.

Kuczora Csenge ott folytatta, ahol csütörtökön abbahagyta, középről lőtt nagy gólt, ezzel megszerezte a vezetést a válogatott, aztán egy hosszúra nyúlt brazil akciót De Paula fejezett be góllal. Füzi-Tóvízi lehetősége a kapufáról jött ki, de a következő akció már sikeres volt, Klujber Katrin talált be. Gyorsan válaszoltak a brazilok, Quintino a szélről talált be, aztán egy hetes után már az ellenfél vezetett. Kuczora lökete szintén a kapufán csattant, ahogy Klujber próbálkozása is. Két jó védekezés után Kuczora nagy góllal egyenlített - 3-3 a 8. percben.

A labdaszerzés után Szöllősi-Schatzl Nadine nem tudta ellőni a labdát Moreschi mellett. Egy újabb remek védekezést követően szép góllal vette vissza a vezetést a csapat: Klujber tört be, a lövőcsel után az üresen álló Füzi-Tóvízihez passzolt, aki nem hibázott.

A kapufa továbbra sem volt velünk, Kuczora találta el ismét, majd a brazilok gyors akció végén egyenlítettek 10 perc után. Az első tíz perc rohanós, de ezzel együtt kapkodós játékot hozott.

Klujbert nem tudták tartani, ezzel újra nálunk volt az előny. Böde-Bíró bravúrt mutatott be a másik oldalon, aztán Quintino fölé ejtett, majd Füzi-Tóvízit találták meg, és a beálló biztos kézzel vágta be a helyzetet - 6-4 ide, időt is kért a brazil kapitány. Rendezték is a sorokat, és két perc alatt két góllal egyenlítettek.

Időt kértek a brazilok, de Klujber jól zavart, és labdát szerzett. Klivinyi vállalkozott ismét lövésre, ám nem találta el a felsőt.

Sőt, a brazilok szereztek labdát, Cardozo pedig bevágta a ziccert. Nem sokáig álltak jobban, Klivinyi Kinga betörésben gyorsan egyenlített (7-7), majd Böde-Bíró védett lábbal. A másik oldalon Moreschi tolta ki Kuczora lövését, aztán Matieli kígyózott át a védelmen, és megszerezte a nyolcadik brazil gólt. Mindkét csapat igyekezett gyorsan játszani, de emiatt sok volt a hiba.

Időt kért a magyar csapat, Klujber egyenlített, de Matieli villámgyorsan betalált - a gyors indításokat nehezen tudtuk megfékezni. Bordás érkezett beállóba, ám két labda is kiesett a kezéből - szerencsére a másik oldalon Böde-Bíró újabb nagy védéssel akadályozta meg, hogy ellépjen az ellenfél.

A 23. percben percben Klujbert állították ki, aztán Bitolo hetesből talált be - 10-8-ra vezetett Brazília. Sorra hibáztak a mieink támadásban, rosszak voltak a passzok, a brazilok pedig kihasználták ezt, és négyre növelték a különbséget. Klivinyi tört be bátran, és sikerült lepattintania a labdát a kapus alatt, de Araujo szélről rögtön válaszolt.

Vámos cikázott át a védelmen, majd egy szélsőbefutás után Márton is betalált - közben Fernandes bombáját nem védhette a magyar kapus. Guarierio szerezte az újabb brazil találatot, de a szünet előtt az utolsó szó a mieinké volt: Vámos harcolt ki két percet, a szabaddobás után pedig Albek bombázott a kapuba - 15-12 a braziloknak 30 perc után.

Második félidő

Kuczora góljával folytatódott a meccs. Úgy tűnt, sikerült rendezni a védekezést, de a brazilok is összeszedettek voltak, így a következő három magyar akció eredménytelenül zárult. Az első félidőhöz képest még többet rontottak a csapatok, sok volt a pontatlan lövés mindkét oldalon. Quintino cunderrel csapta be Böde-Bírót, ezzel 17-13-ra alakította az állást.

A 38. percben időt kértek a mieink. Kuczora lövését könnyen fogta a kapus, de aztán Szöllősi-Schatzl befutása sikeres volt, majd Győri-Lukács is megszerezte első gólját - 18-15-ra módosult az állás. Utóbbinak volt lehetősége tovább csökkenteni a különbséget, de mellé lőtt a szélről.

Simon Petra vezérletével indult az újabb felzárkózás, egymás után két gólt szerzett, 19-17-nél időt is kértek a brazilok. A következő akciót sikerült kivédekezni, de Kuczora továbbra sem találta a ritmust, újabb lövését fogta a kapus. Fernandes gólja után két akciót rontottak el a brazilok, Klivinyi és Papp révén sikerült újra egygólosra csökkenteni a hátrányt (20-19).

Fernandes vitte a hátán a brazilokat ezekben a percekben, nem tudták őt tartani, két gólt dobott egymás után. Nálunk Simon Petra játszott hasonlóan lendületesen, gól, majd fontos labdaszerzés, aminek a végén Márton újra egyre hozta fel a csapatot.

Az utolsó tíz percre fordulva Füzi-Tóvízi sérült meg, aztán Papp kapott két percet - Araujo gyorsan ki is használta a fórt (22-20). Klujber betörés után a kapufára találta el, nem indult jól a hajrá magyar szempontból.

Vámos rázta meg magát, bátran ment be a falba, és el is tudta lőni a labdát Moreschi mellett. A következő akcióban sikerült megállítani az ellenfelet, de Böde-Bíró előreívelését összeszedték Márton elől, pedig volt lehetőség a döntetlenre.

A 25. percben Cardoso hetesből kihagyta, a másik oldalon viszont Klivinyi belőtte - újra döntetlen, 23-23. Gyors gólváltás mindkét oldalon, Quintino találatára Simon válaszolt, majd jött egy Böde-Bíró védés a legjobbkor. Három perccel a vége előtt nem sikerült átvenni a vezetést, Klivinyi előtt ott volt a hely, de a lövés mellé ment.

Böde-Bíró óriási védést mutatott be 40 másodperccel a vége előtt döntetlennél, a szélső kísérletét védte testtel. Időt kért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

Kis tanácstalanság után Simon Petra tört be, és a jobb felsőbe lőtt - megvan a győzelem, 25-24!