Nyitókép: Jean-Pierre Farandou, a francia nemzeti vasúttársaság, az SNCF elnök-vezérigazgatója beszédet mond az új TGV M nagysebességű személyvonat továbbfejlesztett változatának bemutatója alkalmából 2023. október 6-án. MTI/EPA/Teresa Suárez

Javult a nagysebességű vonatok forgalma Franciaországban

Infostart / MTI
2024. július 28. 12:03
A gyorsjavításokat követően javult a nagy sebességű vonatok forgalma Franciaországban a súlyos szabotázstámadások után, amelyek elkövetői egyelőre ismeretlenek. Az ország északi részén azonban vasárnap is voltak fennakadások - derült ki az AFP francia hírügynökség jelentéséből.

A nemzeti vasúttársaság, az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel.

Az atlanti vonalon (Bretagne, nyugati és délnyugati régió) a javítási munkálatoknak vasárnapra kell befejeződniük, és a tízből kilenc nagysebességű vonat (TGV) déltől már közlekedhet.

Az északi nagysebességű vonalon azonban a károk mértéke miatt nagyobb javításokra van szükség, és a forgalom vasárnap várhatóan korlátozott marad, tízből hét vonat közlekedik majd, és egy-két órás késésekkel kell számolni.

A fennakadások leginkább a nyaralókat érintik, az SNCF szerint "az olimpiai játékokra utazó csapatok és akkreditált személyek" minden szállítása biztosított lesz.

"Hétfő reggelre minden helyreáll a hálózaton" - mondta Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója szombaton a párizsi Montparnasse pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón. A keleti vonalon már újraindult a forgalom.

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka a sínek közelében futó, a járművezetők számára a biztonsági információk (például piros jelzés) továbbítását biztosító optikai kábeleket elvágták és felgyújtották. Egy másik helyszínen (a Párizs-Marseille vonalon) a karbantartási munkálatokat éjszaka végző vasúti dolgozók meghiúsítottak egy további szándékos károkozást.

Ez egy "jól előkészített" szabotázsakció volt, amelyet "ugyanaz a struktúra" szervezett - mondta egy, a párizsi ügyészség által indított nyomozáshoz közel álló forrás.

"Számos olyan elemet találtunk, amelyek alapján úgy véljük, hogy viszonylag gyorsan megtudjuk, ki volt a felelős azért, aminek célja nyilvánvalóan nem az olimpiai játékok szabotálása volt, hanem a francia emberek nyaralásának részbeni szabotálása" - mondta Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 televízióban szombaton.