Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Párizs 2024: szerény német remények hatalmas csapattal

Infostart
2024. július 26. 19:07
Összesen 429 sportoló képviseli Németországot a párizsi olimpiai játékokon. Ez a legnagyobb német csapat 2008 óta, Németország akkor 434 fővel képviseltette magát.

A német olimpiai csapatban ezúttal az újoncok vannak többségben. 257 csapattagnak a párizsi lesz az első olimpiája, ugyanakkor 172 német olimpikon mondhatja el magáról, hogy már részt vett legalább egy ötkarikás rendezvényen. Ez utóbbiak büszkélkedhetnek azzal is, hogy a korábbi olimpiai játékokon már összesen 33 arany-, 24 ezüst - és 34 bronzérmet szereztek.

A németek Párizsban negyven sportágban versenyeznek, legtöbben atlétikában, majd a csapatsportok következnek, élen a gyeplabdával, a kézilabdával és a kosárlabdával. És még egy statisztika:

38 év és nyolc hónap a korkülönbség a német csapat legidősebb és legfiatalabb tagja között.

A legidősebb és egyben a legeredményesebb csapattag az 55 esztendős díjlovagló, Isabell Werth, aki korábbi olimpiákon eddig összesen hét arany- és öt ezüstérmet szerzett. Ha Párizsban újabb aranyérmet szerezne, beérné a nyolcszoros olimpiai bajnok kajakozót, Kőbán Rita örök ellenfelét, Birgit Fischert.

A legfiatalabb csapattag pedig egy tornász, Helen Kevric, aki 16 éves és 4 hónapos az olimpiai megnyitó napján.

Ami pedig a célokat illeti, arról a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) elnöke "szerényen" nyilatkozott az ARD közszolgálati televízió Sportschau magazinjának. Thomas Weikert visszaemlékezett arra, hogy a 2021-es tokiói olimpián 37 német érem született, közte tíz arany, és Németország az éremtáblázaton a kilencedik helyet szerezte meg. Weikert szerint ezt a teljesítményt legalább ismételni kell, de felül is lehetne múlni.

"Jó hangulatban vannak a csapat tagjai, jók az előzetes eredmények" – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy Tokió "túlszárnyalására" van remény. Külön üdvözölte, hogy az olimpiát Németország "szomszédságában" rendezik. Reményét fejezte ki, hogy a különböző helyszíneken az otthonról érkezett sportrajongók ezrei szurkolnak majd a német versenyzőknek.