Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Beindul az olimpia: a páston Szilágyi Áron, a pályán a férfi kézisek, a medencében a női pólósok

Infostart
2024. július 26. 21:10
Az olimpia első hivatalos versenynapján tíz sportágban szerepelnek magyar sportolók. A papírforma alapján különösen a férfi kard egyénire, a sportlövők versenyére, valamint az úszószámokra és két csapatunk bemutatkozására érdemes figyelni. A férfi kézilabdázók 11, a női vízilabdázók 14 órától játszanak.

ASZTALITENISZ. A női egyesben Póta Georgina, a vegyes párosban az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős érdekelt. Az ötödik (!) olimpiáján szereplő „Gina” egy kínai születésű, német színekben induló riválissal kezd. Shan Xiaona 41 évesen is jó játékerőt képvisel, nem utolsósorban egyáltalán nem kell bemutatni a magyar éljátékosnak, tekintve, hogy korábban klubtársak voltak a TTC Berlinben. A 165 centis, 54 kilós, tollszárfogással játszó rivális 35. a világranglistán. A mérkőzés várhatóan 22.15-kor kezdődik. Az Ecseki-Madarász kettős hongkongi ellenfelet kapott, Vong Csun-tin és Tu Hoj-kem három világbajnokságon is bronzérmesek lettek ebben a számban. Biztató ellenben, a magyar kettős nagyon szoros mérkőzést tudott vívni velük legutóbb. Ez a meccs 17.15-kor kezdődik.

EVEZÉS. Pétervári-Molnár Bendegúz a hatodik futamban indul, a délelőtti program 9 órakor kezdődik. Négy ellenfele közül Sverri Nielsen a legerősebb, negyedik lett Tokióban, egyébként feröeri, de az olimpián dán színekben versenyezhet. További riválisai: egy bolgár, egy paraguayi és egy hongkongi.

Az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz (j) és édesapja, edzője, Molnár Zoltán az edzésen a 2024-es párizsi nyári olimpia evezős versenyeinek színhelyén a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán Fotó: MTI/Kovács Tamás

KERÉKPÁR. Valter Attila indul a férfi országúti időfutamban, 16.34-kor. Harminchárom riválisa lesz, köztük a két nagy esélyes, a belga Remco Evenepoel és az olasz Folippo Gamma. Valter Attila számára csak július 8-án derült ki, hogy rajthoz állhat ebben a számban is, amelyre így csupán minimálisan tudott külön készülni, ráadásul nem is erőssége az egyenkénti indítás. Jobb eredmény várható majd tőle a mezőnyversenyben.

KÉZILABDA. Bemutatkozik a magyar férfi válogatott is, mégpedig 11.00 órától, az egyiptomiak ellen. Nagyon fontos ez a mérkőzés, a csoportból való továbbjutáshoz, a legjobb nyolc közé kerüléshez két csapatot meg kellene előzni, ezekből az egyik az egyiptomi lehet. Az ellenfél szövetségi kapitánya, a spanyol Juan Carlos Pastor egy évtizeden keresztül Szegeden dolgozott.

LOVAGLÁS. Kaizinger Balázs lovastusában versenyez 9.30-tól. A szombati szám a díjlovaglás, ez talán a legkevésbé az erőssége a háromból. A 44 éves, zalaegerszegi születésű sportoló nyolc éve Németországban él, egyébként várhatóan – ahogyan a hajramagyarok.hu írta róla – katonai egyenruhában versenyez majd, mivel a Honvédelmi Minisztérium az élsportot támogató programjának első szereplője e sportágban.

SPORTLÖVÉSZET. Mészáros Eszter és Péni István a 10 méteres légpuska vegyes csapatainak versenyében 9.00 órától áll a lőállásba, nem Párizsban, hanem Châteauroux-ban. Az MTI tájékoztatása szerint a tokiói olimpián ebben a számban hetedik helyezett kettős mindkét tagja betegeskedett az előző napokban, a torokgyulladás és a láz Kissné Oroszi Edit szakágvezető elmondása szerint láthatóan kivett belőlük. A csütörtöki tíz méteres edzésen a tréning feléig remekül lőttek, aztán kissé visszaesett a teljesítményük. Ez ugyanakkor abból a szempontból biztató, hogy vegyes csapatban az alapversenyben 30-30 lövést kell leadniuk, ellentétben az egyéniben szükséges 60-nal. Fábián Sára és Major Veronika 10.30-kor kezd a légpisztolyosok alapversenyében 12 órától, a döntőt majd vasárnap rendezik. Major Veronika ebben a számban, idei teljesítménye alapján a világ legjobbjai közé tartozik.

TORNA. Mészáros Krisztofer a férfi egyéni selejtezőben lép majd a szerekhez, először korláton. Mind a hat szeren bemutatja szombaton a gyakorlatát. Ha jól megy minden, esélyes arra, hogy talajon döntőbe kerüljön és esetleg az egyéni összetettben is folytathassa.

ÚSZÁS. Késely Ajna lesz az első magyar versenyző az úszószámokban, 400 gyorson. A 3. futamban úszik majd, a szélén, a nyolcas pályán. Belül két olyan nagymenő rajtol, mint Katie Ledecky is Ariarne Titmus. Ajna Tokióban tizedik volt ezen a távon. A férfiak hasonló számában követi majd őt Sárkány Zalán, teljesen véletlenül ugyancsak a 3. futamban, ugyancsak a nyolcas pályán. A női 4x100-as gyorsváltó 12-15-re van kiírva. A nevezési idő alapján a 12-13. a magyar négyes. A férfi sprintváltó Milák Kristóf nélkül, Németh Nándor, Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám összeállításban úszik majd. A nyolcadik legjobb a nevezési idő. Az úszószámokban 11.00 órakor kezdődik a délelőtti, 20.30-kor az esti program.

Ugrai Panna, Senánszky Petra, Ábrahám Minna és Molnár Dóra úszók (b-j) a 2024-es párizsi nyári olimpia úszóversenyei előtti edzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában Fotó: MTI/Illyés Tibor

VÍVÁS. Női párbajtőrben Muhari Eszter, férfi kardban Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron indul. A tatabányai SC olimpiai újonca a legjobb tizenhat közé jutásért a kínai Tang Jun Jaóval vív. Ha túljut ellenfelén, a negyeddöntőben vagy (és valószínűleg) a 2022-ben egyéniben és csapatban is világbajnok, dél-koreai Szong Szera, vagy a lengyel (tavaly Milánóban csapatvilágbajnok) Martyna Swatowska-Wenglarczyk következik. Szilágyi Áronnak, papírforma szerint, nyerni kell az első asszót a kanadai színekben induló Fares Arfa ellen. Ha ez megvan, a legjobb nyolcért Szatmári András vagy a francia Apithy Bolade következhet. Előbbi esetben biztosan lesz magyar a negyeddöntőben, ahol a csörtéjüket megnyerőre akár a dél-koreai Oh Szanguk, a 2019-es budapesti vb győztese várhat. Gémesi Csanád különösen brutális sorsolást kapott, a vb-címvédő amerikai Eli Dershwitz az első ellenfele, ha túljutna róla, a dél-koreai, csapatban kétszeres olimpiai bajnok Gu Bongil vagy a tunéziai Fares Ferjani jön.

VÍZILABDA. A női válogatott 14.00 órától nagyon fontos mérkőzést játszik a hollandokkal. A csoport öt csapatából négy bejut a negyeddöntőbe, de nem mindegy, hányadikként, ugyanis az határozza meg, hogy ki lesz az ellenfél az egyenes kieséses szakaszban. A hollandok 2023-ban megnyerték a világbajnokságot. A januári, eindhoveni Európa-bajnokságon 14-11-re győztek a magyar válogatott ellen.

Az említett sportágakon kívül cselgáncsban, gördeszkában, gyeplabdában, kajak-szlalomban, kosárlabdában, labdarúgásban, műugrásban, ökölvívásban, rögbiben, röplabdában, strandröplabdában, szörfben, teniszben, tollaslabdában rendeznek versenyeket. A 2024-es párizsi játékok első versenynapján 14 számban osztanak aranyérmet.