Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Schmidt Ádám: Párizsban az alvásra lesz a legkevesebb idő

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. július 25. 19:45
Az olimpiai felkészülésről, a létesítményhelyzetről és a francia fővárosba szervezett tárgyalásairól is beszélt az InfoRádióban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

A magyar olimpiai csapat egy része már Párizsban várja az olimpia kezdetét, de a felkészülés utolsó heteiben megnehezítette a munkát a hőség. Schmidt Ádám az InfoRádióban elismerte, az elmúlt időszak megmutatta, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztésében van még tér a modernizációra. A sportért felelős államtitkár kifejtette, konkrét elképzelése van arról, hogy mely olimpiai központot, létesítményt kellene fejleszteni a közeljövőben, de ehhez megfelelő gazdasági háttérre is szükség lesz.

Pozitív példaként említette a mátraházi edzőtábort, ahol a birkózók, a sportlövők, a vízilabdázók kiváló körülmények között tudta készülni. A sportolókkal beszélgetve is az volt a benyomása, hogy "el voltak ájulva" a kiszolgálástól, de hozzátette, a szegedi Maty-éren, amely szintén olimpiai központ, a kajak-kenusoknak is minden feltétel rendelkezésre állt, hogy a legmagasabb szintű munkát el tudják végezni.

"Vannak valóban olyan lemaradásaink, amelyek problémát okozhatnak, vagy nem az ideális körülményeket tudják a sportolók számára biztosítani, de én abban bízom, hogy például az ősz folyamán átadásra kerülő Nemzeti Atlétikai Központ vagy a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia ki fogja váltani az olimpiai központok feladatát, amíg kellőképpen fel tudjuk fejleszteni a tatai edzőtábort" – mondta Schmidt Ádám, és hozzátette, ez hosszabb időt vehet igénybe, de addig is dolgoznak különböző opciókon, hogy miként tudnak a sportolóknak világszínvonalú körülmények biztosítani.

Az államtitkár több válogatott edzőtáborában is járt az elmúlt időszakban, és a sportolók részben kéréseket fogalmaztak meg – volt, aki az étkezéssel kapcsolatban, más meleg vizes dézsát szeretett volna, de Péni István egy esetleges újpesti sportlövő pályafejlesztést javasolt –, részben viszont arról beszéltek, hogy tudják, milyen kiváltságos helyzetben vannak. "Ők tudják azt, hogy egészen különleges az, ami a magyar sportban megvalósul, és nem feltétlenül csak az anyagi javakra gondolok, hanem olyan hátteret tud nekik biztosítani az egyesület, a szövetség, a sportállamtitkárság, hogy nekik semmi másra nem kell fókuszálniuk, csak arra, hogy a maximális teljesítményt tudják nyújtani. Biztosítva van a felkészülés, biztosítva van a sporttudományos háttér, biztosítva van az utaztatásuk, biztosítva mindenfajta felszerelési igényük" – mondta Schmidt Ádám, és azt is pozitív üzenetnek tartja, hogy a sportolók erről közvetlenül tudnak beszélni az állami sportirányítás vezetőivel, mert szerinte ez az őszinte, nyílt kommunikáció sokat segít.

A párizsi terveiről is beszélt a sportállamtitkár. "Az alvásra lesz a legkevesebb idő. Én nagyon szeretném, ha a lehető legtöbb sporteseményen ott lehetnék" – jelentette ki, és jelezte, arra kérte a kollégáit, hogy a különböző kétoldalú egyeztetéseket olyan időpontokra szervezzék, amikor a legkevesebb sportesemény zajlik. "Nyilvánvaló az olimpián ott van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes tagsága, sportminiszterek, sportállamtitkárok, jó, ha tudunk találkozni, eszmét cserélni, és nem kell hetekig szervezni egy ilyen találkozót" – mondta Schmidt Ádám.

Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy a tárgyalásoknak nyomatékot ad az is, hogy az EU soros elnökségét Magyarország tölti be. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a sportszekció vezetését az államtitkárra bízta, és két hete már szerveztek is egy sikeres sportigazgatói konferenciát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schmidt Ádám: Párizsban az alvásra lesz a legkevesebb idő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást