Santos: egyszerűek voltunk, mint a galambok, és okosak, mint a kígyók

InfoRádió / MTI
2016. július 11. 11:59
Cristiano Ronaldót és Pepét dicsérte a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság fináléját követően Fernando Santos, a győztes portugál válogatott szövetségi kapitánya.

"Egyszerűek voltunk, mint a galambok, és okosak, mint a kígyók" - fogalmazott a portugál szakember, aki azután vette át a csapat irányítását, hogy az elvesztette első kvalifikációs mérkőzését Albánia ellen. Amióta ő ül a kispadon, a válogatott 14 tétmeccset vívott meg veretlenül.

Portugália a vasárnapi döntőben hosszabbításban győzte le a házigazda franciákat 1-0-ra úgy, hogy a csapatkapitány Ronaldót 25 perc után le kellett cserélni sérülés miatt.

"Csapatkapitányunk fantasztikus teljesítményt nyújtott az egész torna alatt - mondta róla Santos. - Sokat kritizálták, de ő megmutatta, hogy igazi csapatember. Mindent megpróbált, ami emberileg lehetséges, hogy visszaszálljon a játékba, de egyszerűen nem ment."

Santos hangsúlyozta ugyanakkor: Ronaldo jelenléte az öltözőben is nagyon fontos volt.

"Támogatott engem, és azt mondta: ez a mi napunk. Ugyanannyira hitt benne, mint én magam" - fogalmazott a szövetségi kapitány.

A 61 éves mester azt mondta, ő a rajttól kezdve hitt abban, hogy nyerhetnek, bár tudta, hogy más csapatok jobb játékosokkal rendelkeznek.

"Mindig is azt mondtam a játékosaimnak, hogy nagy tehetségek, de többet kell küzdeniük, mint az ellenfeleiknek, gyorsabban kell futniuk és jobban kell összpontosítaniuk. Csodálatos csapatunk van, mindig hittek abban, amit mondtam, hogy győzhetünk" - áradozott Fernando Santos.

A kapitány kiállt a középső védő Pepe mellett is, akit a múltban sok kritika ért - elsősorban durvasága és "színészi képességei" miatt -, most azonban szerinte az egész tornán kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

"Pepe rendkívül szenvedélyes játékos, mindent belead a meccseken. Nem egészen korrekt, ahogy felcímkézték őt, nehéz lesz ettől megszabadulnia, de most már Európa-bajnoknak mondhatja magát" - jellemezte őt Santos.

A vasárnapi mérkőzés rendes játékideje nem hozott gólt, majd a hosszabbításban, a 109. percben Eder lőtt a hálóba, ezzel Portugália válogatottja története során először Európa-bajnok lett.