Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: dolgoznak az elítélt magyar szurkoló hazatérésén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a párizsi konzuli szolgálat azon dolgozik, hogy a magyar válogatott június 18-i marseille-i mérkőzése után hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt magyar szurkoló minél előbb hazatérhessen Franciaországból - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az ügy nem egyszerű, mert a nemzetközi jogszabályok értelmében akkor van lehetőség az állampolgárság szerinti országban letölteni a büntetést, ha abból az áthelyezéskor legalább hat hónap hátra van. Mivel az egész ítélet hat hónap, ez már nem tud megvalósulni- tette hozzá.

Közölte: olyan lehetőséget keresnek, ami "a nemzetközi jogszabályok rugalmas értelmezésével előállítható". Szeretnék, ha a magyar állampolgár minél előbb visszatérhetne Magyarországra, a konzul folyamatosan ezen dolgozik. Ebben minden segítséget megadnak, amire a nemzetközi jog lehetőséget ad - mondta.

Jelezte: a három ideiglenes konzulátus - Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban - marad a bajnokság végéig, július 10-ig. "Szeretném, ha a bajnokság minden szempontból véget érne Magyarország számára, minden magyar állampolgár vissza tudna térni" - fogalmazott.