eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rooneyékat büntetik a szurkolók miatt?

A kevés pénz, figyelem hiánya és a terrorkészültség lehet az oka annak, hogy a hétvégén a francia biztonsági erők nem tudták megfékezni a szurkolókat - mondta az InfoRádióban Dénes Ferenc, az InfoRádió egyik Eb-szakértője. A sportközgazdász arról is beszélt, hogy az UEFA kizárási fenyegetése sok kérdést felvet.

Voltak jelek Párizsban, a francia kupadöntőn megtörténtek már ezek az események; a stadionban és azon kívül is összeverekedtek a marseille-i és a PSG-szurkolók, a biztonsági erők nem tudták megfékezni őket. Akkor arról is szóltak a hírek, hogy megbuktak a biztonsági előkészületek az Európa-bajnokság főpróbáján, úgy tűnik, hogy az elmúlt hetekben nem sikerült ezen javítani. Meglepő, hogy nagyon nem voltak, és úgy tűnik, nincsenek is felkészülve a francia védelmi erők arra, hogy megfékezzék a szurkolókat” - hangsúlyozta Dénes Ferenc.

Ezt a sportközgazdász azzal magyarázta, hogy kevés pénzt, figyelmet szántak rá, illetve túlságosan a terrorkészültségre fókuszáltak a szervezők.

Egy 34 millió eurós biztonsági költségvetésről beszélt a szervezőbizottság elnöke, ez észvesztően kevésnek tűnik, különösen az olimpiák vagy a korábbi nagy sportrendezvények biztonsági költségvetésének fényében, hiszen csak Görögországban egymilliárd dollárt költöttek el erre. Nem hiszem, hogy ez lenne a teljes költségvetés. Ne feledjük azt sem, hogy november óta szükségállapot van Franciaországban, állandó készültségben vannak a védelmi erők, vannak hírek arról is, hogy nem feltétlenül az Eb a célpont, hanem ennél sokkal kényesebb, ha már lehet rangsorolni, célpontok is akár. Célkeresztben lehetnek az atomerőművek is, tehát olyan mértékben kell megosztani az erőket és a figyelmet, ami rendkívül nehézzé teszi a munkát. Az sem elhanyagolható, hogy a november óta tartó állandó készültségben egészen biztos, hogy kimerültek ezek az emberek” - hangsúlyozta Dénes Ferenc.

A sportközgazdász kiemelte, hogy sportgazdaságilag és a torna presztízsének is sokat ártottak a hétvégi események.

Minden, ami rombolja a futball képét, az rossz. De maga az esemény, a játék annyira viszi a show-t, hogy egyelőre nincs komoly hatása. A komoly szurkolók, akik fanatikusan szeretik a futballt, tulajdonképpen a részének tekintik a huliganizmust is, még ha nem is fogadják el. Azoknak, akik szülők is és sportágat keresnek a gyerekeiknek vagy egyszerűen csak érdeklődők, ez egy negatív jelzés, amelyet még tudnak kompenzálni, ha egy jól sikerült, jó mérkőzésekkel tarkított Eb-ről jönnének a képek, de ezt akkor is meg kell fékezni! A legrémisztőbb a dologban, hogy az orosz-angol mérkőzésre jelzőpisztolyokat vittek be az orosz szurkolók, és ezzel lőtték az angol szurkolókat. Pisztolyok kerültek be a stadionokba...” - mondta Dénes Ferenc.

A sportközgazdász elmondta, hogy az UEFA azzal fenyegette meg az oroszokat és az angolokat, hogy ha lesz folytatása a történteknek, kizárja őket a versenyből.

Arról, hogy ez mennyire reális fenyegetés, Dénes Ferenc azt mondta: „olyan környezetben élünk, amelyben reális veszély a terrorakció. Ebben a helyzetben most igenis reális az UEFA fenyegetése. Ez azonban sok kérdést felvet, például a rendezők felelősségét, mert Wayne Rooney mennyivel felelősebb a saját szurkolóiért, mint Dmitrij Payet, azért, mert nem sikerült a francia erőknek megfékezni őket. Vagy azt, hogy ha az oroszokat kizárják az Eb-ről 2016-ban, akkor vajon mi lesz 2018-ban, amikor Oroszország rendezi a futball-világbajnokságot? Akkor tőlük is elveszik erre hivatkozva? Rendkívül kényes ez a kérdés, de keményen is fog lépni az UEFA” - hangsúlyozta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×