Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kemény Dénes: Az angolok játszhatják a legszebb focit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sima francia győzelemre számít Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, az InfoRádió exkluzív szakértője a labdarúgó Európa-bajnokság péntek esti nyitányán. A korábbi sikerkapitány az InfoRádióban arról is beszélt, hogy szerinte a leglátványosabban az angolok játszanak majd.

A torna kezdete előtt a fogadóirodák a franciáknak adják a legtöbb esélyt, mennyire ért ezzel egyet?

A francia egy nagyon jó csapat, valóban nyerhet, de odahaza nehezebb lesz. Mindig egy plusz probléma, ha hazai csapat esélyes, kisebb arányban szokott ez az esélyesség aranyéremmé változni, a hazai pálya inkább a középmezőny felső részéhez tartozó csapatoknak tud kedvezni, mert nincs vesztenivalójuk.

Mennyire kiemelten bonyolult azt a helyzetet kezelni, amikor esetleg a közönség még nem áll az együttes mellé? A franciák csatára. Olivier Giroud hideget-meleget kapott az elmúlt időszakban, pedig azért szépen termelte a gólokat.

Ráadásul a Premier Leauge-ben is. Tényleg nehéz ezzel megbirkózni, a francia az egy ilyen nemzet, soha semmi nem jó nekik, de a játékosok és a szakvezetők ezzel együtt éltek mindig, van bennük annyi dekadencia, hogy ezt jól fogják kezelni.

A címvédő spanyolokat és a vb-aranyérmes németeket sorolják még a nagy esélyesek közé. De melyik csapattól számít a legszebb játékra?

Én most kivételesen az angolokra gondolok, akik általában rosszul szerepelnek a világversenyeken, mert egyre több olyan labdarúgó nő ki az angol bajnokságból, aki azoknak a szemével is szépen futballozik, akik a brazil vagy a dél-európai mozdulatokon mozdulatokon nőttek fel. Elég Marcus Rashfordra gondolni, aki noha nem gyenge testalkatú, nem a klasszikus angol focit játssza, gyönyörűen nyúl a labdához, borzasztó gólveszélyes. Angliának van három nagyszerű előretolt csatára és sok olyan jó játékosa, hogy nemcsak messzebbre juthat mint szokott, hanem szép futballt is nyújthat.

Akár a tornát is megnyerheti akár?

Éremesélyes. Persze - a német-brazil vb-elődöntőt kivéve - amikor éremközelbe kerülnek a csapatok, akkor egy-egy gólon, egy-egy lövésen vagy egy-egy védésen múlik minden. 

A franciák kezdik ma este a tornát házigazdaként, az ellenfél a magyarok korábbi selejtezőcsoportbeli ellenfele, a román válogatott...

A magyar és a román csapat nagyjából azonos szinten van, ez pedig előrelépés, mert az előző 15-20 évben az rendszeres, hogy akár a Puskás Stadionban játszottunk, akár Bukarestben, a románoktól mindig simán kikaptunk. A nyitómeccs mindig nehéz, különösen a franciáknak, de szerintem a védekező román csapat ellen valahogy majd begyömöszölnek egyet vagy rúgnak egy szép gólt, és amikor a román  kinyílik és megpróbál egyenlíteni, akkor majd még kapnak még egyet. Nem titok, szerintem 2-0-ra nyernek a franciák.