Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A horvátoknál eddig a védők remekeltek – elemzés és összehasonlítás az esti vb-elődöntő előtt

Infostart
2022. december 13. 18:26
A horvát válogatottban többen is kiváló teljesítményt nyújtottak, talán közülük a kapus, Dominik Livakovic kapta a legtöbb elismerést. Érdemes az elődöntő előtt néhány orgánum osztályozókönyvét összevetni a mi saját rangsorunkkal, értékelésünkkel.

A német sportmagazin, a Kicker szerint Dominik Livakovic volt eddig kiemelkedően a horvátok legjobbja, a teljes mezőnyt tekintve az első tízben van a maga osztályzatával. A többieket tekintve már nem ilyen szép a kép, Josko Gvardiol, az RB Leipzig védője rendelkezik a legjobb osztályzattal a mezőnyjátékosok közül, de összesítésben csak a harmincnegyedik.

A 33 éves Dejan Lovren a második a horvát mezőnyjátékosok listáján, majd őt Mateo Kovacic követi. Jó átlagosztályzattal áll még a csapaton belül Marcelo Brozovic és Josip Juranovic. A következő Borna Sosa, s csak a mezőnyjátékosok mögötti hetedik és nyolcadik hely Luka Modricé és Ivan Perisicé.

A whoscored.com egy másfajta osztályzási skálán dolgozik, ezért nem érdemes a Kicker osztályzataival összevetni a jegyeit. A sorrend, persze, figyelemre méltó. Az internetes portál szerint Dejan Lovren nyújtotta eddig a legjobb teljesítményt, mögötte Ivan Perisic a második, Dominik Livakovic a harmadik.

Kicsi a játékosok közötti különbség, de Josko Gvardiol megelőzi a holtversenyben lévő Barisicot, Kovacicot és Sosát. Közvetlenül utánuk jön Brozovic, majd kilencedik Luka Modric.

A mi értékelésünk szerint Livakovic a tizenegyespárbajokban, különösen az elsőben valóban óriási érdemeket szerzett, a brazilok ellek kitűnően védett, a többi mérkőzésen magabiztosan. A védelem tagjai valóban magas szinten teljesítenek, elsősorban a Lovren, Gvardiol kettős, de Juranovic is kiemelkedően játszott a brazilok ellen.

Viszont lényegesen többre értékeljük a két orgánumnál Luka Modric szerepét, s a Kicker listájához képest Ivan Perisicét is. Érdekes, hogy mindkét orgánum az utolsó vagy az utolsó előtti helyre tette a horvátok ranglistáján Nikola Vlasicot, aki valóban nem játszott eddig jól, a négy mérkőzésen összesen 132 perc szerepet kapott, viszont a japánok és a brazilok ellen is ő lőtte a mindig nagyon fontos első tizenegyest, mégpedig hibátlanul.